15 Martie 2016
3027 accesări
0 comentarii

Foarte multe mămici de bebeluşi se confruntă cu problema constipaţiei la cei mici. Introducerea alimentelor solide este cauza principală. Bebeluşii hrăniţi cu lapte de la sân nu se confruntă cu această problemă, laptele matern fiind un aliment digerabil în totalitate.Mai mult, bebeluşii hrăniţi cu lapte formulă tind sa sufere de constipaţie mai des decât bebeluşii hrăniţi la sân.Atunci când sunt introduse alimentele solide, bebeluşii hrăniţi la sân se pot constipa mult mai uşor şi des decât cei hrăniţi până atunci cu formula.

Vorbim de constipaţie la bebeluşi atunci când observăm următoarele simptome:

- bebeluşul elimină scaun foarte greu, iar când reuşeşte, acesta este tare şi uscat,are dureri de burtică, devine iritabil şi neliniştit, se linişteşte după ce îşi face nevoile

- abdomenul este tare, ferm

- pot apărea firisoare de sânge în scaun din cauza fisurilor anale rezultate în urma forţării defecării

Cele mai comune cauze ale constipaţiei

• Introducerea alimentelor solide.

• Dietele sărace in fibre.

• Dietele care conţin foarte multe lactate (iaurturi, brânza, lapte)

• Alimentele de tipul bananelor, sosului de mere, cerealelor, pâinea, pastelor şi cartofilor albi pot contribui sau cauza constipaţia.

Cel mai bun remediu: exerciţiul fizic

Unul dintre cele mai bune remedii, fără efecte secundare este exerciţiul fizic.

Masajul burticii: Masează delicat burtica bebeluşului în sensul acelor de ceasornic. Pune-ţi mâinile sub buricul bebeluşului şi fă mişcări circulare în jurul stomacului.

O baie călduţă: Unii experţi recomandă ca remediu o băiţă călduţă făcută bebeluşului care suferă de constipaţie. Băiţa poate fi urmată de masajul burticii.

Bicicleta: Pune-l pe bebeluş să stea pe spate. Prinde cu mâinile picioruşele lui într-o poziţie semi-îndoită. Mişcă uşor picioarele lui ca şi cum ar merge pe bicicletă. Poţi să alternezi exerciţiul cu masajul burticii.

Bebeluşii care au trecut la o alimentaâie diversificată vor bea multa apă şi sucuri de fructe diluate, deşi ar trebui încurajaţi să mănânce fructe făcute piure sau tocate bucăţele mici, în funcţie de abilităţile lor de mestecare.

Cele mai bune fructe în tratarea constipaţiei la bebeluşi sunt:

merele
perele
strugurii
piersicile
caisele
perele
prunele
căpsunile
zmeura

Taguri articol: bebe constipatie bebe e bolnav

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii