Sursa Harvard Health

Sursa Harvard Health
16 Iunie 2020
604 accesări
0 comentarii

Două- trei pahare de alcool în plus fac diferența. Dacă vă place să consumați alcool, trebuie s-o faceți cu cap, pentru că un consum abuziv de alcool, mai ales pe perioade lungi, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor dependente de alcool poate duce la apariția a nenumărate probleme de sănătate.

Potrivit dr. Mihaela Bărbulescu, cele mai frecvente sunt bolile ficatului, dar se poate ajunge și la boli de inimă sau depresie, o stare din care se iese cu greu.

În momentul în care consumați prea mult alcool, peste capacitatea organismului de a metaboliza, excesul rămâne în sânge. Concret, inima recirculă alcoolul din sânge prin intermediul sistemului cardio-vasculator, determinând o serie de modificări la nivelul funcțiilor organismului. „Practic, abuzul de alcool se face resimțit din plin în organism. Multe dintre bolile cronice sunt favorizate sau declanşate de consumul cronic de alcool. Una dintre acestea este pancreatita, care apare în urma consumului de alcool, care inflamează pancreasul, determinând instalarea bolii. În general, mai mult de jumătate din cazurile de pancreatită diagnosticate de către medici sunt cauzate de consumul abuziv de alcool. Apoi, putem vorbi despre boala hepatică, alcoolul fiind metabolizat, în mare parte, de ficat. De aceea, persoanele dependente de alcool se confruntă foarte des cu boli hepatice. Organismul metabolizează alcoolul în acetaldehidă, care este o substanță toxică, ce are potențial cancerigen. Mai grav este că, în timp, această substanță produce o serie de daune, a explicat medicul.

În primă fază, consumul abuziv de alcool poate cauza steatoza hepatică alcoolică, aceasta caracterizându-se prin acumularea grăsimilor în exces la nivelul ficatului. De fapt, a subliniat medicul, această boală este, pană într-un punct, reversibilă. Din păcate, din cauza inflamației pe termen lung, aceasta poate duce la hepatită alcoolică, iar mai departe, aceasta, la rândul ei provoacă fibroză hepatică. În timp, fibroza poate evolua în ciroză hepatică, boală ce nu poate fi tratată decât prin transplant de ficat.

De asemenea, băutura în exces poate determina scăderea numărului de globule roșii din sânge, ceea ce duce la instalarea anemiei.

Cardiacii, foarte afectați de băutură

Totodată, o parte dintre bolile cardiovasculare sunt generate de consumul de alcool, băutura putând favoriza formarea unui cheag de sânge, care poate provoca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Specialiştii din întreaga lume au ajuns, de-a lungul timpului, la concluzia că un consum exagerat de alcool poate dubla riscul de deces în rândul pacienţilor care au suferit un infarct miocardic.

În acelaşi timp, trebuie menţionate hipertensiunea arterială şi angina pectorală, şi acestea fiind alte posibile complicaţii ale alcoolului. Desigur, nu trebuie omise nici bolile gastrointestinale, în cazul acestora alcoolul este principalul vinovat ce poate provoca probleme la nivelul sistemului digestiv. Dintre acestea amintim gastrita, refluxul gastroesofagian şi ulcerul. De fapt, a adăugat medicul, alcoolul afectează secreţiile gastrice şi poate întârzia digestia.

Nu în ultimul rând, foarte mulţi consumatori de alcool devin malnutriţi, întrucât băutura poate cauza atât malnutriţie, cât şi carenţe nutriţionale. De ce? Pentru că persoana afectată nu mare are un regim alimentar sănătos, dar mai ales din cauza faptului că nutrienții nu sunt absorbiți cum trebuie de către sistemul digestiv.

Dacă vă gândeați că paharele băute în plus nu vă afectează și alte organe, vă înșelați. Dr. Bărbulescu spune că alcoolul duce și la apariția osteoporozei, în timp, asta pentru că, chiar dacă nu ne dăm seama acum, alcoolul afectează nivelul de calciu și vitamina D din organism.

Mai rău, unele persoane depresive pot începe să bea și mai tare și așa devin dependente de alcool. În concluzie, dependența de alcool nu are un impact negativ doar asupra sănătății acestuia, cât și asupra vieții sociale a acestuia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU