29 Martie 2024
49 accesări
0 comentarii

Epilepsia este o boală neurologică cronică, manifestată prin convulsii și episoade scurte de mișcare involuntară. Acestea pot implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generală), fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcției intestinului gros sau a vezicii urinare. Criza epileptică poate fi declanșată de: lipsa somnului; consumul de cafea, alcool, medicamente sau droguri;

omiterea meselor, expunerea prelungită la stres; febra sau o boală trecătoare. Cea mai recomandată dietă în epilepsie este dieta ketogenică, bazată pe un conținut scăzut de glucide, dar ridicat de grăsimi, care se recomandă în special la copii, deoarece în cazul adulților și adolescenților este mai indicat un alt gen de regim, regimul Atkins.

Cert este că, atât dieta ketogenică, cât și cea Atkins sunt bogate în grăsimi și sărace în glucide și fibre, astfel încât poate apărea constipația sau, în cazul celei preexistente, se poate accentua. Trebuie precizat că, în prezent, nu există suficiente dovezi că anumite alimente pot declanșa crizele la pacienții care suferă de epilepsie, iar mâncatul rareori le poate provoca. Totuși, există o suspiciune în cazul aditivilor și coloranților alimentari, care au declanșat uneori crize epileptice. De asemenea, se pare că și consumul de cafeină poate crește riscul de a declanșa crize, însă alteori poate avea chiar un efect protector. Se recomandă a se evita, totuși, anumite alimente: glucidele simple: în special cele din dulciuri prezintă un indice glucidic crescut, astfel încât vor fi rapid asimilate în organism; cafeina; sucul de grapefruit/rodii; alcoolul; condimentele sau sosurile.

Taguri articol: sfatul medicului criza epileptică cafeina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU