paine-11
Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase.
Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza.
Boala celiacă
Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi, iar modalitatile de testare au devenit mult mai facile. De aceea, multe persoane consuma tot mai des produse alimentare fara gluten, care se gasesc tot mai usor in comert. Multi oameni pot suferi de sensibilitate non-celiaca la gluten care ar putea determina simptome similare cu ale bolii celiace (crampe stomacale, diaree si balonare) dar fara sa fie afectat intestinul.
Consumul de alimente fara gluten
Momentan, persoanele care sufera de boala celiaca sau manifesta diferite simptome in urma consumului de alimente cu gluten trebuie sa il evite. Renuntarea la gluten poate presupune o dieta care va contine cat mai putina paine si paste si inlocuirea acestora cu produse alimentare fara gluten.
Privarea de gluten ar putea conduce la scaderea nivelului de substante nutritive importante din organism (fier, vitamine din grupul B, fibre). De aceea, regimul alimentar sanatos al unei persoane sensibila la gluten trebuie sa contina cat mai multe fructe, legume, proteine slabe, produse lactate, cereale fara gluten, oua.
Semne ale sensibilitatii la gluten
Peste 2.5 mililoane de oameni pot suferi de intoleranta la gluten dar doar 150.000 au fost diagnosticati. Acest lucru se intampla intrucat majoritatea persoanelor nu prezinta simptome, iar manifestarile bolii celiace se pot suprapune cu alte probleme medicale.
Iar acest lucru creaza confuzie atat pentru bolnavi cat si pentru medici. Cauzele bolii nu au fost inca depistate, desi in urma studiilor medicale s-a identificat prezenta anumitor gene anormale la persoanele care sufera de aceasta boala si care se considera ca ar oferi o predispozitie crescuta pentru dezvoltarea bolii.