Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a publicat un raport cu scopul de a lansa un semnal de alarma în privinţa consumului cărnii procesate şi a celei roşii, care, potrivit specialiştilor, ar fi la fel de cancerigene ca şi fumatul. Pe aceasta listă, carnea procesata de tip costiţă, şuncă etc., precum şi carnea roşie proaspătă va fi inclusă în categoria „cancerigen pentru oameni”, alături de alcool, arsenic şi ţigări.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează de mai mulţi ani că există „dovezi puternice” potrivit cărora consumul excesiv de carne roşie poate cauza cancer intestinal.
„Există dovezi că produsele procesate din carne, chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer. O posibilă explicaţie este că pigmentul care dă culoarea cărnii roşii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului. Printre altele, atunci când carnea este conservată prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi, se pot forma factori cancerigeni”, potrivit specialiştilor în domeniu.
De asemenea, studiile arată că oamenii care consumă multă carne roşie tind să mănânce mai puţine alimente pe bază de plante, care protejează împotriva cancerului. Este indicat consumul a mai puţin de 500 de grame, greutate după gătire, pe săptămână de carne roşie, precum vită, porc sau miel. De asemenea, consumul de produse procesate din carne precum şunca, salamul sau costiţa ar trebui redus cât de mult posibil, ne sfătuiesc specialiştii.