Menținerea unei alimentații echilibrate și gestionarea consumului de zahăr reprezintă cele mai importante provocări cu care se confruntă în fiecare zi persoanele care suferă de diabet. Tocmai de aceea, consumul excesiv de dulciuri poate avea consecințe nedorite asupra stării de sănătate a persoanelor diabetice, deoarece poate duce la complicații grave, inclusiv la apariția bolilor cardiovasculare.
De-a lungul timpului, studiile au demonstrat o importantă asociere între consumul de zaharuri simple și complicațiile diabetului, inclusiv retinopatia diabetică sau neuropatia periferică. Potrivit dr. Larisa Măgureanu, înainte de toate, persoanele cu diabet trebuie să își monitorizeze în mod constant nivelul de zahăr din sânge și să își administreze insulina sau alte medicamente pentru a menține acest nivel în limite normale. Consumul de dulciuri în cantități ridicate poate duce la creșterea bruscă a glicemiei, ceea ce pune în pericol echilibrul metabolic. Astfel, organismul este capabil să metabolizeze carbohidrații și să elibereze glucoză în sânge, doar că persoanele cu diabet pot întâmpina dificultăți în acest proces.
„Atunci când o persoană cu diabet consumă alimente dulci care conțin cantități mari de zahăr, nivelul de glucoză din sânge crește rapid. Întrucât organismul lor nu poate procesa eficient glucoza, consecința imediată poate fi creșterea peste limita normală a nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie). Pe termen lung, hiperglicemia poate duce la complicații grave, precum leziuni renale, probleme de vedere și boli cardiovasculare. De asemenea, persoanele cu diabet de tip 1 riscă să intre într-o stare de cetoacidoză (stare de dezechilibru metabolic, caracterizată prin creșterea nivelului de cetone în sânge și acumularea excesivă de aciditate în organism), care le poate pune în pericol viața. Totodată, consumul excesiv de dulciuri poate agrava afecțiunile asociate cu diabetul și poate duce la creșterea în greutate și la dificultăți în menținerea controlului glicemic”, a precizat medicul. În concluzie, limitarea consumului de dulciuri este esențială pentru toți oamenii, însă cu atât mai importantă pentru persoanele care suferă de diabet.
În locul zahărului rafinat, persoanele diabetice ar trebui să opteze pentru îndulcitori artificiali sau alternative mai sănătoase, cum ar fi ștevia sau xylitolul. În plus, este important să fie conștienți de cantitatea totală de carbohidrați pe care o consumă și să își ajusteze doza de insulină în funcție de acest lucru.
În acest sens, planificarea meselor și consultarea unui specialist în nutriție pot fi de mare ajutor în menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate. Pe scurt, persoanele diabetice pot consuma zahăr, însă cu moderație. Deoarece carbohidrații simpli sunt o sursă importantă de energie pentru organism, înlocuirea lor completă cu îndulcitori artificiali sau alternative mai sănătoase trebuie realizată doar în urma recomandărilor medicului sau a unui specialist nutriționist.