29 August 2016
10704 accesări
35 comentarii

S-a dus vremea când asistenta medicală venea în sala de cursuri, cu instrumentele medicale pregătite, pentru a vaccina copiii, potrivit programului de vaccinare instituit de Ministerul Sănătăţii.

Aceste vremuri sunt regretate de unii medici de familie, deoarece lucrurile erau mai simple pe atunci. Majoritatea medicilor se plâng de faptul că în zadar îi roagă pe părinţi să se prezinte la cabinetul medical pentru a-şi vaccina copiii, căci o mare parte dintre ei refuză categoric, pe fondul multitudinii de informaţii care se vehiculează, potrivit cărora vaccinurile ar fi mai mult nocive decât benefice.

Un nou an şcolar bate la uşă şi chiar dacă unele vaccinuri sunt obligatorii, o parte dintre părinţi refuză să le administreze copiilor. Pe de altă parte, părinţii ai căror copii sunt imunizaţi prin vaccinare se întreabă la ce riscuri sunt expuşi copiii lor, când intră în contact cu alţi copii nevaccinaţi.

„Vaccinurile obligatorii, care sunt cuprinse în schema Ministerului Sănătăţii, trebuie făcute, iar părinţii trebuie să fie informaţi, deoarece acestea previn boli grave. Odată ce copilul a făcut aceste vaccinuri, acesta este protejat. Însă, dacă vorbim de infecţii virale, într-adevăr copiii sunt expuşi unui anume risc”, explică dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, filiala Constanţa.

În ce priveşte regulile aplicate de autorităţi în acest an, acestea nu s-au schimbat faţă de anii trecuţi. Aşa că, fie că aţi hotărât să respectaţi schema de vaccinare, fie că nu, copiii vor fi integraţi în colectivităţi. „Încă nu avem informaţii de la Minister, despre acest subiect. Anul trecut s-a vehiculat ideea de a primi copiii cu sau fără analize, însă noi nu am avut în colectivitate copii nevaccinaţi, deoarece, înainte de începerea activităţii, le solicităm părinţilor, pe lângă celelalte dovezi medicale, şi dovada efectuării vaccinurilor. În funcţie de decizia ce va fi luată de Ministerul Sănătăţii, noi ne vom conforma. Ne vom mobiliza şi, până săptămâna viitoare, vom lua legătura cu autorităţile şi apoi vom transmite părinţilor toate informaţiile corecte”, a declarat directorul Grădiniţei nr. 45, Elena Bălosu.

„Ne imunizăm copiii de pomană“

Aşadar, unii dintre părinţi, ai căror copii sunt vaccinaţi, se întreabă care mai este rostul vaccinurilor, pentru că ei îşi imunizează copiii de pomană, deoarece vin cei fără imunizare, se îmbolnăvesc şi răspândesc afecţiunile printre copiii sănătoşi.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-au împărtăşit poziţia lor cu privire la acest subiect: „Regulamentul este acelaşi ca anul trecut. Până în acest moment nimic nu s-a schimbat, mergem pe aceeaşi metodologie ca şi până acum. Adică preşcolarii sunt primiţi şi fără a fi vaccinaţi, doar în baza unei scrisori de la medicul de familie. Dacă primim alte ordine, ne vom conforma. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) se ocupă cu această problemă”, a declarat prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar pentru educaţie timpurie.

În ceea ce priveşte autorităţile sanitare din judeţ, acestea ne explică faptul că Ministerul Sănătăţii este cel care poate schimba regulile. Acest lucru încă se mai poate întâmpla, în timpul rămas până la începerea anului şcolar. Dacă acest lucru se va schimba, părinţii vor fi nevoiţi să îi vaccineze pe micuţi, fie că vor, fie că nu, altfel nu vor fi primiţi în colectivitate. „Copiii vor fi primiţi în colectivităţi, chiar dacă nu sunt vaccinaţi, potrivit indicaţiilor de la Ministerul Sănătăţii. Dacă între timp primim alte indicaţii, vom comunica şi noi mai departe”, a declarat dr. Loti Popescu, reprezentant DSP.

În aceste condiţii, părinţii se întreabă de ce mai este nevoie de carnetele de vaccinări şi avizul epidemiologic de la medicul de familie pentru copiii care vor intra în colectivitate la grădiniţă şi creşe dacă tot nu se ţine cont. În acelaşi timp, alţii consideră injustă atitudinea autorităţilor sanitare: Până la urmă este sau nu obligatorie vaccinarea? Dacă este obligatorie, atunci de ce statul nu impune rigoare şi sancţiuni?

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

35 comentarii

23 septembrie 2016
o mama
alergiile

consider ca un medic e musai sa evalueze copilul inainte de vaccinare. Sunt f. multe alergii ce pot fi agravate de chimicale administrate haotic. Mai bine asistente medicale sa verifice in scoli si gradinite in fiecare zi ca exista toaletele curatate, colacuri la wc dezinfectate, sapun si apa curenta. Si sa se inchida gradinitele scolile care au ramas cu toaleta in fundul curtii...

30 august 2016
Ana
Mai poti sa ai incredere in Minister ca parinte? Inseamna ca nu esti parinte

Ideea este urmatoarea: orice vine de la Minister poate fi o mare dezinformare, pacaleala, delasare, etc. In tara asta nu poti lasa la mana Ministerului Sanatatii o decizie atat de importanta cum ar fi sanatatea sau viata copilului tau sau nu esti parinte. Daca tu ca parinte ai incredere in unii care cu ochiul liber isi bat joc de spitale, medici si pacienti deopotriva, (penultimul loc din europa) daca tu ca parinte ai incredere in niste cretini corupti care nu raspund la solicitari informatii...inseamna ca imi pare rau dar nu esti parinte. E in datoria parintilor din tara asta sa se informeze cu privire la sanatatea copiilor lor, ei trebuie sa decida daca si ce vaccinuri fac, bazat pe istoricul, analizele etc etc a copiilor lor. Sunt pur si simplu cretini cei care vor vaccinare obligatorie in aceasta tara. Vaccinarea poate castiga teren prin informare adecvata, oferire de programe personalizate de vaccinare, disponibilitatea vaccinurilor, nu prin obligare la o mare prostie, ca obligi sa faci ceva ce nu ai pe stoc! Nu mai avem logica? Si in consecinta accesul la educatie sa fie conditionat de asta? Nu prea cred. Si personal sunt vaccinata si mi-am vaccinat copilul, insa asta nu mi-a spalat creierul, slava cerului!

29 august 2016
Roxana
Vaccinuri

Si parinti care doresc sa isi vacineze copi nu pot doarece vacinurile gratuite nu se gasesc la medici de familie trebuie sa le cumparam .

29 august 2016
Myra
Pt Daniel

Vaccinurile obligatorii, care sunt cuprinse în schema Ministerului Sănătăţii, trebuie făcute, iar părinţii trebuie să fie informaţi, deoarece acestea previn boli grave. Odată ce copilul a făcut aceste vaccinuri, acesta este protejat. Însă, dacă vorbim de infecţii virale, într-adevăr copiii sunt expuşi unui anume risc”, explică dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, filiala Constanţa.

29 august 2016
Daniel
Ipocrizie

Pai daca isi vaccineaza copiii de ce se tem de cei nevaccinati, nu au incredere in vaccinuri? Atunci de ce le mai fac?

1234