25 Ianuarie 2017
2251 accesări
0 comentarii

Deficitul de iod sau hipotiroidismul congenital este o afecţiune destul de frecventă şi e una dintre principalele cauze de deficit mintal.

Pentru depistarea deficitului de iod, s-a implementat un screenig, care însă nu este practicat în toate judeţele din ţară, ci doar în câteva, inclusiv Bucureşti şi Constanţa. În cadrul testării, se înţeapă câlcâiul nou-născutului, la câteva zile de la naştere, pentru dozarea TSH-ului.

Lipsa iodului din alimente poate afecta sistemul imunitar, cardiovascular căile respiratorii şi duce la deficienţe mintale.

„Pacienţii care au carenţe de iod obosesc repede, sunt deprimaţi, irascibili, au dureri de cap, li se slăbeşte memoria, se reduce nivelul de hemoglobină din sânge, pielea devine uscată, femeile pot avea tulburări ale ciclului menstrual etc., carenţa de iod nu este uşor de diagnosticat, deoarece simptomele apar treptat. Copiii cu deficit de iod suferă de hiperactivitate şi retard mintal, explică dr. Eduard Circo, medic endocrinolog.

Pentru a depista deficienţa de iod, simptomele nu trebuie neglijate şi este necesar un consult de specialitate, iar pentru a preveni carenţa de iod, se recomandă consumul alimentelor bogate în iod: peşte şi fructe de mare, spanac, kiwi, struguri, nuci, roşii, varză, ciuperci, morcov.

Taguri articol: pediatrie iod Retard diagnostic eduard circo

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii