Durerile de picioare la copii sunt o problemă des întâlnită, care poate apărea din diverse cauze, atât fiziologice, cât și patologice, cum ar fi creșterea, traumatisme, afecțiuni medicale sau purtarea de pantofi nepotriviți. Mulți copii experimentează în mod obișnuit un fenomen ce este adesea denumit durere de creștere. Cu toate acestea, acest termen poate induce în eroare, deoarece implică faptul că procesul de creștere fiziologic este dureros. În realitate, disconfortul apare din diferențele dintre ratele de creștere dintre oase și mușchi.
Potrivit specialiștilor, acest lucru se manifestă frecvent ca dureri la nivelul membrelor inferioare, în special seara sau noaptea, odihna și repausul ameliorând aceste simptome. Totodată, piciorul plat, cunoscut din punct de vedere medical ca platfus, apare atunci când arcul piciorului devine turtit, astfel încât întreaga talpă atinge solul în timp ce stați în picioare. Cu toate că picioarele plate sunt considerate o variație a normalului în rândul copiilor, ele pot provoca disconfort cu simptome, precum durere în arcade sau călcâi și oboseală la membrele inferioare.
În același timp, copiii activi pot suferi leziuni prin suprasolicitare, ca urmare a tensiunilor repetitive pe care le suportă picioarele.
O altă afecțiune care poate afecta copiii sunt verucile plantare cauzate de virusul HPV, care se dezvoltă pe tălpile picioarelor. Acești negi pot fi dureroși, mai ales în timpul mersului sau la activități ce pun presiune asupra lor. În plus, și unghiile încarnate pot determina apariția de dureri la nivelul picioarelor în cazul copiilor. Ele apar atunci când o secțiune a unghiei de la picioare crește în țesutul pielii înconjurătoare, ceea ce duce la disconfort și durere.
„Dacă nu sunt gestionate corespunzător, unghiile încarnate au potențialul de a se infecta. Tocmai de aceea, este esențial să se identifice semnele și simptomele durerii de picior la copii din timp, pentru o intervenție promptă. Observarea schimbărilor în mobilitate, comportament și ascultarea expresiei disconfortului unui copil sunt cheie în recunoașterea durerii de picioare a acestora. Indicatorii obișnuiți includ: șchiopătarea sau favorizarea unui picior față de celălalt ca mijloc de a atenua presiunea asupra zonei dureroase; expresii verbale sau non-verbale de durere, disconfort sau sensibilitate; dificultate sau reticență la participarea la activități care implică statul în picioare, mersul pe jos sau alergarea. Uneori, pot apărea inflamația și eritemul în jurul regiunii afectate, indicând un proces de inflamație sau o leziune. Alteori, însă, copiii pot prezenta și modificări ale modelului de mers sau al alinierii corpului. De exemplu, aceștia ar putea merge în vârful picioarelor sau să dezvolte un mers caracteristic prezenței unor picioare plate”, a precizat dr. Alexandru Bulacu. De precizat că aceste variații pot sugera o problemă de bază, care ar trebui abordată cât mai precoce.