12 Ianuarie 2016
1857 accesări
0 comentarii

Deşi este greu de înţeles pentru părinţi, nu sunt puţine situaţiile în care copiii întâmpină dificultăţi în a învăţa să scrie şi să citească.
Psihologii spun că este vorba despre „decodarea” sunetelor într-un mod diferit, în aşa fel încât să poată învăţa să le reproducă atât în scris, cât şi prin limbaj.
„Dislexia nu este o problemă care nu poate fi rezolvată, doar că există nişte procese clare de învăţare şi decodificare a sunetelor. Un copil care a moştenit această dificultate în a învăţa să scrie şi să citească are nevoie de terapie.
Primele simptome, dacă le putem numi astfel, se văd foarte clar de la cele mai fragede vârste, adică de când copilul începe să vorbească şi să îşi însuşească vorbirea.
Dacă pronunţia este greoaie, nu poate reţine cuvinte mai complexe, are dificultăţi la separarea sunetelor, învaţă foarte greu poeziile sau începe să confunde cuvintele care au în componenţă sunete asemănătoare înseamnă că suferă de dislexie.
Tratamentul pentru dislexie constă în folosirea de mijloace educaţionale pentru creşterea capacităţii de a citi. Medicaţia şi consilierea nu sunt folosite în tratamentul pentru dislexie. O parte importantă a tratamentului este autoedu-carea. Cu cât dislexia e depistată şi tra-tată mai devreme, cu atât succesul este mai mare”, a explicat psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

Taguri articol: copilul dislexie psiholog cristina gemanaru

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase