Enterocolita este o boală care afectează foarte mulţi copii, în toate anotimpurile, nu doar vara. Altfel spus, enterocolita este o boală diareică acută determinată de viusuri, în special, sau bacterii, fiind mai frecventă la sugari şi la copiii mici.
„Există anumiţi factori de risc care duc la apariţia acestei boli, cum ar fi prepararea inadecvată a alimentelor, păstrarea lor, condiţiile de igienă precare la domiciliu. În plus, copiii care merg în colectivitate sunt mai susceptibili să facă această enterocolită acută, fiind o boală infecţioasă. Manifestările clinice pot fi următoarele: febră, care uneori poate ajunge chiar şi la 39 grade Celsius, vărsături, refuzul alimentaţiei, scaune diareice, care pot fi foarte frecvente şi apoase, mai ales în diareea de tip viral, ducând rapid la deshidratarea sugarului sau a copilului. Tocmai de aceea, când apar astfel de situaţii, părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie, iar dacă acesta consideră necesar, va trimite copilul mai departe, în Urgenţă, unde se va lua decizia internării, dacă deshidratarea este prezentă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Adriana Bălaşa, medic specialist pediatru.
În aceste condiţii, cei mici necesită tratament specific, în sensul că au nevoie de rehidratare electrolitică, adică li se vor pune perfuzii. Medicul a precizat că antibioticele nu sunt recomandate în toate cazurile.
„Unele antibiotice pot fi asociate cu probleme legate de dereglarea, reducerea florei intestinale normale. În diareile cu deshidratare medie sau severă, este recomandată o dietă specială, fără lactoză la sugarii mici sau regimul pentru diaree pentru ceilalţi (orez, morcov fiert, pâine prăjită, supă de legume, de rădăcinoase, dar fără cartofi, biscuiţi, grisine etc)”, a explicat specialistul.