21 Aprilie 2021
1566 accesări
0 comentarii

Când vedem un om căzut pe stradă, primul gând ne duce la faptul că respectivul este în stare de ebrietate. În fapt, se poate ajunge foarte ușor în această situație din cauza hipoglicemiei. Câteva pliculețe de zahăr pot salva viața unui bolnav cu diabet sau chiar a unei persoane sănătoase, care manifestă simptomele glicemiei scăzute. Totul este să se intervină urgent.

Hipoglicemia, una dintre cele mai supărătoare consecințe ale diabetului și a tratamentului său, este în același timp unul dintre aspectele cele mai puțin discutate și conștientizate. Iar asta pentru că bolnavii de diabet nu discută despre aceste probleme cu medicii specialiști, ba de foarte multe ori nu se confesează nici celor apropiați când au un episod de hipoglicemie, au arătat reprezentanții Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

„Hipoglicemia, care definește scăderea nivelului optim de zahăr (glucoză) din organism, poate apărea uneori și la persoanele sănătoase, dar mult mai adesea la persoanele cu diabet zaharat (indiferent de tipul acestuia). Persoanele sănătoase pot manifesta simptome de hipoglicemie atunci când nu consumă alimente o perioadă mai îndelungată, atunci când nu își ajustează carbohidrații corespunzător în cazul unei activități fizice intense sau dacă au hiperinsulinimism (creșterea secreției de insulină). În cazul persoanelor cu diabet, însă, situația se complică. Episoadele de hipoglicemie au un impact semnificativ asupra vieții persoanelor cu diabet, dar și asupra celor din jurul lor, gestionarea acestor episoade fiind uneori o povară greu de suportat. De ce? Pentru că hipoglicemiile netratate și necontrolate pot avea consecințe grave pe termen scurt și lung, având chiar potențialul de a pune în pericol viața persoanei cu diabet”, au arătat reprezentanții federației.

Simptomele hipoglicemiei

În episoadele de hipoglicemie severă, persoanele pot să cadă inconștiente pe stradă sau să se țină de pereți, amețite și dezechilibrate. Pentru a putea interveni rapid, este necesar să fie identificate simptomele. „Cu cât nivelul zahărului (glucozei) în sânge scade, cu atât simptomele pot să fie mai multe și mai intense. Se poate însă ca acestea să treacă neobservate până la un nivel foarte scăzut al glicemiei, ca uneori să apară mai multe simptome ca un bumerang (atunci când glicemia ajunge la punctul critic de toleranță) sau chiar să nu fie resimțite decât atunci când ești în pragul de pierdere a cunoștinței”, au mai arătat reprezentanții FADR.

Printre simptomele fizice ale hipoglicemiei se numără: senzația de foame excesivă, tremurul, palpitații sau puls crescut, amețeală, confuzie, transpirație excesivă, frisoane sau piele umedă și rece, dureri de cap, greață, senzație de oboseală, dificultăți de coordonare, vedere încețoșată, halucinații vizuale, pierderea controlului etc.

Manifestările hipoglicemiei pot să fie și nocturne, când apar alte simptome, precum somnul agitat, trezirea bruscă, transpirația excesivă, mișcările necontrolate, vise intense sau coșmaruri.

Cum trebuie intervenit rapid

Cât privește tratamentul recomandat, FADR atrage atenția că măsurarea glicemiei trebuie să fie primul pas. Dacă acest fapt nu este posibil, se impune consumarea a 15 – 20 grame de carbohidrați rapizi: zahăr, tablete de dextroză, suc cu zahăr, jeleuri. „Testează-ți glicemia după 15 minute, iar dacă valoarea nu a ajuns la 70mg/dl, mai consumă încă 15-20 de grame de carbohidrați rapizi și repetă această procedură până ce glicemia este una optimă. Apoi mănâncă o gustare pentru a preveni scăderea glicemiei”, au arătat specialiștii.

Federația Asociațiilor Diabeticilor din România a lansat campania de conștientizare a simptomelor hipoglicemiei „Viața mea cu hipoglicemie” și prezintă, pe pagina web www.desprehipo.ro, informații despre această afecțiune, cât și povești de viață ale celor care se confruntă cu ea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN