Coxartroza este artroza articulaţiei şoldului şi pentru că durerea şoldului poate iradia oricând către genunchi, este destul de greu de diferenţiat coxartroza de gonartroză, adică artroza articulaţiei şoldului de cea a articulaţiilor genunchilor.
Dintre cauzele coxartrozei amintim stilul de viaţă sedentar al bolnavului, fracturile osoase, accidentările la nivelul articulaţiilor, obezitatea, îmbătrânirea fiziologică a articulaţiei, la vârste înaintate etc.
„Pacienţii prezintă durere, nu mai pot face mişcările pe care le făceau în mod obişnuit şi necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă, prin care să putem restabili mişcările la nivelul articulaţiilor. Operaţia se face printr-o artroplastie totală a şoldului, care poate fi făcută cu proteză totală cimentată sau proteză totală necimentată. Ulterior, aceşti bolnavi se pot recupera şi cu tratatamente de balneo-fizioterapie”, ne-a declarat dr. Erdin Borgazi, medic specialist Ortopedie.
Totuşi, în faza de început, coxartroza se poate trata cu ajutorul calmantelor, a medicamentelor antireumatice şi antiinflamatoare.
De mare ajutor sunt şi kinetoterapia şi fizioterapia, care sunt folosite pentru a reduce durerile, dar şi pentru a fortifica musculatura care susţine articulaţia.
Apoi, mai există injecţiile cu acid hialuronic, folosite tot pentru tratarea coxartrozei. Acidul hialuronic umple golurile din cartilajul afectat de artroza şoldului, reducând astfel durerile pacientului. Dacă coxartroza este, însă, în stadiu avansat, singura metodă de tratament eficientă constă în intervenţia chirurgicală.
Tocmai de aceea, oamenii trebuie să ştie că netratată, coxartroza evoluează încet, dar sigur, cauzând dureri din ce în ce mai mari, mobilitate tot mai redusă şi, la final, imobilizarea la pat a pacientului.