Ati enumerat produsele in a caror compozitie intra substante nocive. Ar fi util sa spuneti care sunt produsele pe care le putem folosi - adulti sau copii -, fara sa ne expunem riscurilor. Multumesc!
Alegerea unui produs cosmetic, pentru protecţia solară,nu este un lucru uşor de făcut, din cauza listei lungi de ingrediente chimice folositela fabricarea acestora, dar şi din cauza aspectelor ce ţinde etichetare. Anumite studii, îndreptate spre cei care sunt preocupaţi de propria sănătate, au evidenţiat efectele negative pe care le au aceste creme,mai ales pentru copii.
Studiul făcut de Asociaţia Pro Consu-matori (APC) a scos în evidenţă gradul de toxicitate pe care îl au cremele cu protecţie solară. Aşa că, potrivit studiului, acele creme care ar trebui să apere împotriva arsurilor solare sau chiar de cancer, fac mai mult rău. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experţi, coordonată de dr. Costel Stanciu, preşedintele APC. Atât medicii pediatri, cât şi unii producători, prin men-ţiunile afişate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în com-poziţie următoarele substanţe: alcool etilic, parabeni (conservanţi), ftalaţi, fenoxi-etanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranţi sintetici, alergeni, par-fum, sulfaţi, alcali, Sulfat de Sodiu Lauret, Sulfat de Sodiu Lauril, Polipropilen Glicol, ulei de parafină, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.
Au fost analizate informaţiile de pe am-balajele a 46 de produse din portofoliul următoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L’erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster şi Biotherm.
„În urma analizei au reieşit următoarele rezultate: 57% dintre produsele analizate au în compoziţie parfum; 39% dintre produse conţin nanoparticule de dioxid de titan; 36% au în compoziţie fenoxietanol; 24% au polietilen glicol; 21% dintre produse au propilen glicol; 20% dintre produsele analizate au în compoziţie disodium EDTA; 20% conţin parafină; 15% au nanoparticule de tetramethylbutylphenol; 16% conţin coloranţi sintetici; 14% dintre produsele analizate au în compoziţie alcool etilic; 8% au nanoparticule de silica; 7% au în compoziţie palmitat de retinol; 7% conţin benzophenone-3; 5% dintre produsele analizate au ethylhexyglicerin; 5% conţin parabeni; 1% au lilial; 1% dintre produsele analizate au în compoziţie BHT”, a declarat dr. Costel Stanciu.
Substanţe care ar trebui interzise
Specialiştii spun că, de cele mai multe ori, alegerea unei creme de protecţie solară pentru copii, de către cei mai mulţi părinţi, se face având în vedere doar preţul şi reclama făcută produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedează în acest mod nu fac altceva decât să-şi expună în mod constant copiii unor combinaţii de substanţe chimice care pe termen mediu vor genera afecţiuni medicale, pentru a căror tratare se vor cheltui sume mari de bani. De aceea, pentru a nu pune în pericol viaţa copiilor, nu trebuie achiziţionate cremele care conţin astfel de substanţe nocive.
„Având în vedere compoziţia chimică a unor astfel de produse, ne exprimăm temerea în legătură cu potenţialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranţă pentru consumatori. Dacă luăm în calcul denumirea «parfum» acesta poate avea peste 200 de ingrediente în compoziţia lui. Cele mai multe produse indică doar cuvântul parfum în lista ingredientelor.Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, ameţeală, iritaţii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă. Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele destinate copiilor care conţin parfumuri şi facem un apel către instituţiile statului să verifice modul în care producătorii respectă legislaţia în vigoare”, adaugă preşedintele APC.
Ati enumerat produsele in a caror compozitie intra substante nocive. Ar fi util sa spuneti care sunt produsele pe care le putem folosi - adulti sau copii -, fara sa ne expunem riscurilor. Multumesc!