Mii de constănţeni sunt diagnosticaţi, anual, cu litiază reno-urinară. Colica renală şi infecţiile urinare recidivante sunt, de altfel, printre cele mai frecvente motive de prezentare la medic în camera de gardă sau în ambulatoriul de specialitate, cu largi implicaţii în sfera disciplinelor medicale şi chirurgicale.
Privind din această perspectivă, spitalul constănţean MEDSTAR General Hospital demarează o campanie de conştientizare a bolii cronice de rinichi la copii. De asemenea, între 2 şi 5 martie, organizează, la Constanţa, o conferinţă multidisciplinară şi cursuri cu participare naţională şi invitaţi de reputaţie internaţională.
Evenimentul, intitulat „Litiaza reno-urinară - o afecţiune cu conexiuni interdisciplinare multiple”, se bucură de participarea dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog în cadrul spitalului MEDSTAR şi a unor invitaţi speciali, precum prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatrie - nefrologie pediatrică, şef secţie Nefrologie pediatrică la Spitalul de Urgenţă „Marie Curie” Bucureşti, şi dr. Răzvan Mulţescu, medic primar urologie, la Spi-talul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti. „O dată cu îmbunătăţirea standardelor de viaţă, se constată o creştere alarmantă a incidenţei litiazei renale în ţările industrializate. În ultimii ani, perfecţionarea continuă a metodelor de diagnostic imagistic (URO-CT, CT - spirala) au adus in-formaţii medicale de o valoare incontestabilă în managementul pacientului litiazic. În ciuda faptului că se cunoaşte mecanismul fiziopatogenic al acestei afecţiuni, încă se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament eficient, deoarece procentul de recidivă este foarte crescut”, explică dr. Gianina Şotilă.
Potrivit acesteia, sursele bibliografice româneşti sunt sărace în studii clinice privind epidemiologia acestei afecţiuni. Tocmai de aceea, cursul intenţionează să realizeze o abordare complexă a tuturor aspectelor patologice ale litiazei reno-urinare, cu scopul dobândirii noţiunilor elementare necesare diagnosticului corect şi complet de nefrolitiază şi iniţierea tratamentului corespunzător, precum şi regândirea unor noi strategii de abordare multidisciplinară a pacientului cu nefrolitiază.
„Cursul îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra actualităţii temei, asupra semnificaţiei impactului, consecinţelor şi a măsurilor de prevenţie pentru litiaza reno-urinară, ce a devenit în ultimii ani o problemă majoră de sănătate publică, cu o morbiditate şi o mortalitate în creştere la nivel mondial, cu valenţe interdisciplinare, consecinţele ignorării nefrolitiazei fiind extrem de grave”, mai precizează medicul specialist.
Un semnal de alarmă pentru sănătatea copiilor
Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rini-chiului are ca scop atragerea atenţiei asupra importanţei sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor renale şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei. Anul acesta, Societatea Internaţională de Nefrologie propune ca temă prevenirea bolilor cronice de rinichi la copii.