Prin criosaună se obţine o regenerare naturală a celulelor, adică un organism mai tânăr, se stimulează sistemul imunitar, se reglează activitatea hormonală şi metabolismul, se îmbunătăţesc funcţiile sexuale
Centrul de Recuperare Medicală AXIS din Constanţa deţine singura cabină de criosaună din sud-estul ţării.Crioterapia sau terapia prin frig, cum mai este cunoscută, se practică de secole sub diverse forme, precum compresele reci, gheaţa etc. În ultimii ani, ea a fost redescoperită, reinventată, cu ajutorul tehnologiei moderne. Aerocrioterapia este o ramură a crioterapiei şi constă în răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului uman în mediu gazos, la o temperatură extrem de scăzută. Popular, aerocrioterapia este denumită criosaună. Aceasta este opusul unei saune convenţionale. Astfel, în loc să fie expus la temperaturi ridicate, organismul este expus, pentru 1-3 minute, la o temperatură între -120 grade C şi -180 grade C. Pacientul este introdus într-o cabină, doar până la umeri (se impune menţionat că podeaua cabinei poate fi înălţată sau coborâtă, în funcţie de înălţimea pacientului), şi are în permanenţă contact vizual cu personalul medical. În ciuda valorilor extrem de scăzute, corpul nu îngheaţă, căci aerul din criosaună este uscat. Senzaţia percepută în timpul procedurii este suportabilă, fiind mai puţin neplăcută decât scăldatul în apă rece, spre exemplu.
Un organism mai puternic Prin criosaună se obţine o regenerare naturală a celulelor, adică un organism mai tânăr, se stimulează sistemul imunitar, se reglează activitatea hormonală şi metabolismul, se îmbunătăţesc funcţiile sexuale. În timpul procedurilor, organismul generează endorfine, supranumite „hormonul fericirii”, ceea ce asigură întregului corp o stare tonică, o stare de bine ce durează în timp.
Cu ajutorul criosaunei se pot trata eficient şi unele dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice. Amintim, printre altele, întărirea sistemului imunitar, prevenirea infecţiilor respiratorii (este greşită concepţia că se poate răci după şedinţele de criosaună), a consecinţelor stresului (insomnii, depresie, tulburări de apetit). Este recomandată, de asemenea, în tratarea reumatismului, a hepatitelor cronice, a cirozei hepatice, dar şi a herniei discurilor intervertebrale. Tratează celulila şi previne îmbătrânirea pielii, a organismului în general, ajută considerabil în cazul obezităţii şi a recuperării post-operatorii în ortopedie şi traumatologie. Efectele se simt imediat Primul efect se poate observa după 5 - 10 minute de la terminarea procedurii şi constă în apariţia unei stări de bine (datorate eliberării de endorfine în sânge), care durează cel puţin 6 ore. Majoritatea persoanelor care au efectuat proceduri au afirmat că au avut un somn profund din prima noapte după criosaună. După primele 3 - 4 proceduri, apar rezultate uimitoare: pielea întinereşte, eventualele dureri dispar, se simte o întinerire generală a organismului, apar primele efecte de reducere a greutăţii (amplificate în cazul combinării criosaunei cu masaj şi fitness). Pentru rezultate persistente în timp, sunt recomandate seriile de 10 - 20 de proceduri.
Florentina ENESCU, Fizio-kinetoterapeut Centrul AXIS