28 Octombrie 2024
20 accesări
2 comentarii

Crioterapia este o formă de tratament care utilizează temperaturi foarte scăzute pentru a trata diverse afecțiuni. Aceasta implică expunerea controlată a corpului la temperaturi extrem de scăzute, de obicei prin intermediul băilor cu gheață sau a camerei de crioterapie. Procedura poate avea beneficii în reducerea inflamației, alinarea durerii și îmbunătățirea recuperării musculare.

Vreţi să slăbiţi, să arătaţi mai tânăr/ă sau suferiţi de diverse afecţiuni, iar medicul v-a recomandat recuperare medicală? În toate aceste situaţii, răspunsul este criosauna. Terapia prin frig (aerocrioterapia sau crioterapia, cum este denumită în termeni medicali) reprezintă un tratament modern destinat refacerii organismului traumatizat, de boli sau trecerea anilor. Iar faptul că este folosit frigul nu trebuie să sperie, ne-a precizat specialistul fizio-kinetoterapie şi recuperare medicală Florentina Enescu.

„Crioterapia este o metodă care constă în răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului. Este o tehnică destinată prelungirii vieţii şi corectării tulburărilor funcţionale. Totodată, este o metodă revoluţionară de înfrumuseţare, căci ajută la întinerirea pielii şi la pierderea în greutate, luptând înverşunat şi împotriva celulitei. Dar are mult mai multe beneficii: întărirea fizică a organismului - o serie de proceduri este echivalentă cu trei - patru ani de antrenamente fizice intense, întărirea sistemului imunitar, recuperarea rapidă şi eficientă după boli sau intervenţii chirurgicale”, a explicat specialistul fizio-kinetoterapie.

Se impune menţionat faptul că s-a dovedit că aerocripterapia este utilă şi în tratamentul sterilităţii, a oboselii cronice sau a diverselor traumatisme. În ce constă terapia procedural? Criosauna este opusul saunei convenţionale. Astfel, în loc să fie expus la temperaturi ridicate, organismul este expus, pentru o perioadă de unul până la trei minute unei temperaturi cuprinse între -120 grade C şi -180 grade C. Pacientul este introdus într-o cabină, doar până la umeri - se impune menţionat că podeaua cabinei poate fi înălţată sau coborâtă, în funcţie de înălţimea pacientului, iar acesta are în permanenţă contact vizual cu personalul medical. Deşi temperatura este foarte scăzută, corpul nu îngheaţă, deoarece aerul din criosaună este uscat. Frigul este suportabil, fiind mai puţin neplăcut decât, de exemplu, scăldatul în apă rece.

Potrivit specialistului, utilizarea criosaunei nu are limită de vârstă, iar contraindicaţiile sunt foarte puţine. Beneficii sunt, însă, în cazul a numeroase afecţiuni, dintre care enumerăm: întărirea şi reabilitarea sistemului imunitar, prevenirea infecţiilor respiratorii, afecţiunilor reumatice, hepatitelor cronice. În cazul nevrozelor sau a tulburărilor de somn, aceasta este de mare ajutor și, în plus, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, fiind esenţială în recuperarea post-operatorie. Crioterapia s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, în prezent având la dispoziție mai multe tipuri: pungi cu gheață, comprese reci, imersia în apă rece (criosauna), masajul cu cuburi de gheață, jet de aer rece, crioultrasunet- aparat de crioterapie care folosește concomitent și ultrasunete.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

31 octombrie
482141769096

ptrr11

30 octombrie
136048371017

c9p2xa

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU