rujeola-1335276010
La nivel mondial, numărul deceselor provocate de îmbolnăvirile de pojar, afecţiune denumită în termeni medicali rujeolă, a scăzut cu aproape 75 la sută în ultimul deceniu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deşi acest procent reprezintă o scădere importantă pentru populaţie, totuşi nu atinge obiectivul de 90 la sută fixat de OMS. Menţionăm că focarele de mortalitate în urma rujeolei se manifestau mai ales în Africa şi India, zone sărace în care cei mici nu erau vaccinaţi împotriva acestei boli.
Reprezentanţii OMS mai spun că, între anii 2000 şi 2010, aproximativ 9,6 milioane de copii au fost salvaţi de potenţiale îmbolnăviri fatale de rujeolă în urma campaniilor de promovare a vaccinării. În aceeaşi perioadă, numărul deceselor provocate de pojar în rândul copiilor a scăzut de la peste 535.000 la aproape 140.000.
Rujeola reprezintă una dintre cele mai infecţioase boli existente şi afectează cel mai des copiii. Primele simptome ale maladiei sunt febra, tusea şi apariţia unor erupţii cutanate. Potrivit specialiştilor, pojarul are o rată a mortalităţii între 1 şi 2 la o mie de cazuri, iar în cazul femeilor însărcinate, poate cauza naşteri premature sau chiar pierderi de sarcină.