În primele zile de la naştere, bebeluşul are pielea rozalie, suplă şi suferă, la început, o serie de modificări. Cel mai important pentru părinţi este ca aceştia să nu se sperie, pentru că, în scurt timp, totul va reveni la normal.
Potrivit dr. Mimi Inceu, medic primar pediatru, o descuamare mai intensă apare în ziua a doua, dar nu necesită tratament. Apoi, cel mic se poate confrunta cu acneea nou-născutului (hiperplazia glandelor sebacee), care apare datorită stimulării prin hormonii de sarcină, mai ales la nivelul feţei şi extremităţilor.
Totodată, bebeluşul poate prezenta un eritem benign, generalizat sub formă de papule, în primele zile de viaţă, ori mici infecţii cutanate. Micuţul poate avea şi dermatita de scutece, o leziune iritativ-inflamatorie, în regiunile acoperite de scutece, diagnosticată măcar o dată, aproape la toţi sugarii şi copiii mici.
„Manifestările clinice sunt reprezentate de congestie, papule, eroziuni, leziuni eczematiforme. În formele severe şi recidivante trebuie suspicionată neglijenţa privind îngrijirea copilului. Tratamentul profilactic este schimbarea frecventă a scutecelor, lăsat copilul dezbrăcat, igiena minuţioasă cu uleiuri, pastă de zinc moale. Tratamentul eventual al unei suprainfecţii constă în băi cu hipermanganat de potasiu (foarte diluat)”, a explicat medicul.
XXX
Dermatita seboreică a sugarului este o altă afecţiune cutanată inflamatorie acută a sugarilor mici, din lunile 4-6 de viaţă, cu o etiologie neprecizată. În aceste cazuri, în general, copilul are o stare bună, pruritul fiind absent. Prognosticul este de obicei bun, apare o autovindecare.
Dermatita seboreică infantilă este o afecţiune foarte des întâlnită în rândul nou-născuţilor. Aceasta se manifestă prin cruste groase, alb-gălbui, care apar pe scalpul bebeluşului şi care pot fi alarmante pentru părinţi, dar care nu reprezintă un pericol pentru sănătate. De precizat că aceasta este o afecţiune relativ comună la nou-născuţi şi la copiii de până în trei ani şi se manifestă prin apariţia unei coji groase de culoare albă sau galbenă pe scalp.
Unii copii au doar câteva zone afectate, pe când alţii au cruste pe tot capul. Uneori, crusta de lapte poate apărea chiar şi pe sprâncene, pleoape, urechi, nas, spatele gâtului, în zona scutecului, sau la subraţ. În cazuri rare, cum ar fi copiii care au eczeme sau piele uscată, crusta de lapte poate provoca crăpături ale pielii, care provoacă mâncărimi şi prin care se scurge o cantitate mică de lichid galben.
Crusta de lapte nu este contagioasă şi nu este consecinţa unei igiene precare. Cel mai adesea, dispare de la sine. În cazuri severe sau persistente, un medic poate recomanda un şampon special sau o loţiune. Ar putea ajuta să speli scalpul copilului cu un şampon special pentru bebeluşi.
Dermatita seboreică poate apărea pe sprâncene, pleoape, urechi, nas şi după gât. Dacă se extinde pe porţiuni mai mari ale corpului, ar fi bine ca micuţul să fie consultat de medic. În majoritatea cazurilor, apariţia crustei de lapte este temporară şi inofensivă.
În prezent, există mai multe remedii naturale, care vă pot fi de ajutor în acest caz. Unul dintre acestea este uleiul de măsline. Proprietăţile hidratante şi curative ale uleiului de măsline sunt numai bune pentru a înmuia şi curăţa capul bebeluşului.