La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic acut. 1 din 10 nu supravieţuieşte, potrivit datelor Societăţii Române de Cardiologie.
Riscul de boală cardiovasculară poate fi redus atât printr-un stil de viaţă sănătos, cât şi prin controlarea hipertensiunii arteriale şi a colesterolului. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare chiar şi atunci când nu au alţi factori de risc. Excesul de greutate cauzat de grăsimi forţează inima să lu-creze mai mult şi dezechili-brează valorile colesterolului şi glucozei din sânge.
De asemenea, fumatul creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare de până la patru ori.
Asocierea fumatului cu ceilalţi factori de risc creşte probabilitatea de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Expunerea la fumul altor fumători (fumatul pasiv) este la fel de dăunătoare, crescând riscul cardiovascular chiar şi pentru nefumători.
În acest context, Fundaţia Română a Inimii a iniţiat campania „SOS Cardio”, cu scopul de a conştientiza populaţia cu privire la factorii de risc cardiovascular şi de a scoate în evidenţă importanţa consultului medical cardiologic.