„Este ilegal ca, în perioada internării, un pacient să-şi cumpere medicamente“. Aceasta este precizarea preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În ciuda acestui fapt, în continuare, zeci de aparţinători şi pacienţi constănţeni se plâng că sunt trimişi să cumpere medicamente pentru cei internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa.
Chiar dacă a trecut printr-o serie de modernizări şi reabilitări şi oferă condiţii de spitalizare şi investigaţii moderne, cea mai mare unitate medicală de stat din judeţul Constanţa nu şi-a pierdut, însă, un vechi nărav: pacienţii internaţi sunt trimişi să îşi cumpere medica-mentele pe propria cheltuială!
„Am avut mama internată şi am fost trimisă să cumpăr toate medicamentele de care a avut nevoie cât a fost în spital. Nu mi s-a dat reţetă, nimic. N-am făcut scandal pentru că tot la mâna lor ajungeam şi trebuia să o ştiu pe mama în siguranţă”, a povestit Alina M.
Reprezentanţii CJAS Constanţa susţin că rambursarea acestor bani reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza documentelor întocmite de medicul curant din secţia în care sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi de managerul unităţii.
Cei cărora nu li se respectă aceste drepturi se pot adresa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.
Contactat pentru un punct de vedere oficial, managerul instituţiei sanitare ne-a răspuns prin sms. „Să facă reclamaţie în scris cu dovezile aferente şi vom declanşa o anchetă administrativă”, a precizat Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa. La întrebarea „Aveţi probleme în ceea ce pri-veşte stocul de medicamente pe secţii?” a răspuns tot prin sms: „Nu, absolut deloc!”.
Problema achiziţionării medicamentelor în spitale a fost semnalată conducerii instituţiei în nenumărate rânduri, însă aceasta a motivat „practica” din spital punând totul pe seama lipsei fondurilor.
„În fila electronică a pacientului, apare, de pe secţie, ceea ce i se prescrie pacientului, toţi medicii din spital având acces la baza de date a farmaciei care aprovizionează spitalul. Noi facem comenzi lunare pentru medicamente, dar există şi foarte multe situaţii în care medicii şefi de secţie întocmesc referate prin care cer anumite medicamente. În ciuda condiţiilor mai bune, sunt medica-mente pe care şi le mai procură pacien-ţii”, a mai precizat Dănuţ Căpăţână.
CNAS : „Pacientul trebuie să primească banii înapoi!“
Potrivit preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, în cazul în care, totuşi, s-a întâmplat acest lucru, iar pacientul a fost pus să îşi plătească medicamentul sau investigaţia medicală, atunci acesta trebuie să îşi primească banii înapoi de la unitatea sanitară unde a fost internat.
„Nu este normal, nu este legal ca un pacient care este internat să fie trimis să plătească pentru alte investigaţii sau reţete, medicamente sau materiale sanitare. Dacă un pacient este într-o asemenea situaţie şi pe perioada internării a plătit un serviciu medical sau un material, atunci trebuie să se îndrepte cu o cerere şi chitanţa şi dovada şi imediat i se vor returna acei bani. Este absolut ilegal ca, în perioada internării, un pacient să fie trimis să îşi cumpere un medicament”, a afirmat Ciurchea.