15 Martie 2016
5116 accesări
0 comentarii

Scarlatina este o boală infecţioasă, contagioasă, care afectează în primul rând copiii mici. În Constanţa, au fost sesizate numeroase cazuri de scarlatină de către cadrele didactice de la mai multe instituţii de învăţământ, însă acestea nu au fost declarate oficial, pentru a se putea face o statistică în această privinţă.


Scarlatina necesită internare de urgenţă, lucru care se face doar cu acordul pacientului. Foarte multe persoane hotărăsc să se trateze la domiciliu, de aceea cazurile nu pot fi înregistrate de Direcţia Naţională de Sănătate.


„Sunt cazuri de scarlatină la această oră în spital, însă nu putem vorbi de epidemie. Această boală cere internare obligatorie, dar nu putem forţa bolnavii. Cine nu doreşte internare dă cu subsemnatul. Ru-gămintea este pentru părinţi, când au copiii bolnavi, să îi ţină acasă. Să nu îi ducă în colectivităţi ca să îi îmbolnăvească pe toţi cu gripă, scarlatină sau cu ce mai circulă. Educatoarea, învăţătorii să facă triajul la prima oră, înainte să intre copiii. Cadrele didactice trebuie să stea la uşă şi să vadă care sunt elevii bolnavi, iar aceştia nu trebuie primiţi în clasă”, declară dr. Stela Halichidis, director Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.


Scarlatina este o manifestare cauzată de infecţia cu streptococul beta hemolitic din grupa A. Cei mai expuşi sunt copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani. La copiii mai mici de 3 ani, precum şi la cei peste 10 ani, boala este foarte rar întâlnită. Simptomele acestei infecţii se caracterizează prin febră mai mare de 39 de grade, ganglionii de la baza gâtului inflamaţi şi apoi erupţia cutanată. Tratamentul este pe bază de antibiotice.


„În primul rând, toate bolile infecţioase debutează cu febră. Dacă un copil are febră, el nu are voie să vină la şcoală, pentru că după aceea apar bubele, iar bolile eruptive sunt mai contagioase în perioada dinaintea erupţiei. Când un copil are febră, în mod obligatoriu trebuie să stea acasă şi trebuie dus la medicul de familie care trebuie să îşi facă datoria astfel încât infecţia să nu mai circule peste tot, ca să îi îmbolnăvească pe toţi”, adaugă doctorul.

Taguri articol: sfatul medicului stela halichidis scarlatina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii