În zilele noastre, obezitatea trebuie considerată mai puţin o problemă de estetică şi mai mult una de sănătate, care atrage după sine o serie de complicaţii medicale. Acestea pornesc de la simple dizabilităţi temporare sau permanente, până la scăderea duratei de viaţă.
Altfel spus, obezitatea este o boală în care se acumulează excesiv grăsime în organism, în special din cauza consumului de alimente, mai mare decât nevoile fiziologice, dar şi din cauza unor dereglări metabolice.
Soluţia în astfel de cazuri este doar chirurgia bariatrică, ce implică procedurile chirurgicale prin intermediul cărora se poate pierde în greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subţire.
„Aceasta se efectuează doar în cazul oamenilor supraponderali, care au o greutate mai mare de două ori decât cea ideală. Acest nivel de obezitate este deseori menţionat ca obezitate morbidă, deoarece poate determina mai multe probleme grave de sănătate, inclusiv unele potenţial mortale, printre care hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, risc crescut pentru boli coronariene. În acelaşi timp, poate creşte inexplicabil riscul manifestării de atac de cord şi există o prevalenţă mai mare dezvoltării cancerului de sân, colon, prostată şi endormetrial”, a precizat dr. Rubin Munteanu, medic chirurg.