Trecerea la ora de iarnă din acest weekend ne afectează, însă nu pe termen lung, sunt de părere specialiştii. Ei spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la noul fus orar. Până atunci, însă, oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât
s-au obişnuit, iar asta poate fi de cele mai multe ori foarte dificil. Desigur, există persoane care au impresia că îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid, dar lucrurile nu se întâmplă mereu aşa. Pe de altă parte, sunt oameni care suferă de depresie sau alte probleme cardiace. În cazul lor, cercetările sugerează că ei dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.
Spre exemplu, un studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi a arătat că odată cu schimbarea orei în luna octombrie, scade calitatea somnului. Mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mult mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Cu toate acestea, efectele amintite dispar rapid. Medicii mai spun că trecerea la ora de iarnă poate declanşa scăderea vigilenţei şi poate provoca oboseală accentuată, dar poate da şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.