15 Martie 2016
1814 accesări
1 comentariu

Deputaţii europeni vor interzicerea tratării animalelor la nivel colectiv şi preventiv cu antibiotic, precum şi înlesnirea cercetărilor pentru dezvoltarea de noi medicamente. Această decizie a fost luată în urma unui vot cu privire la un proiect ce intenţionează să actualizeze o lege europeană, despre medicamentele de uz veterinar.

Medicamentele destinate uzului veterinar nu trebuie să servească la îmbunătăţirea performanţei sau pentru compensarea creşterii deficitare a animalelor, spun deputaţii europeni, care susţin limitarea utilizării substanţelor antimicrobiene, pentru animale, numai dacă este justificată, de către un medic veterinar. În vederea combaterii rezistenţei la antibiotice, legea revizuită ar abilita Comisia Europeană să desemneze substanţe antimicrobiene care urmează să fie destinate exclusiv tratamentului uman.

Europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu a întocmit un raport care propune îmbunătăţirea procedurii de autorizare a introducerii pe piaţă, a produselor medicamentoase destinate uzului veterinar şi disocierea acestora de medicamentele pentru uz uman. Raportul a fost aprobat prin vot deschis de deputaţii europeni. Acestui demers i s-a alăturat şi Asociaţia Pro Consumatori, prin lansarea unei campanii de conştientizare a crescătorilor de animale şi a prestatorilor, asupra efectelor folosirii excesive a antibioticelor în zootehnie şi avicultură. Asociaţia militează pentru reducerea cantităţii de antibiotice regăsite în alimentaţia consumatorilor.

„Folosirea excesivă a antibioticelor în zootehnie şi avicultură joacă un rol fundamental în creşterea rezisten-ţei faţă de acest tratament, care a atins un nivel îngrijorător în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că, în lipsa unor măsuri ferme, lumea riscă să se găsească într-o eră post-antibiotice, o eră în care multe medicamente importante vor înceta să mai aibă efect, o eră în care o infecţie banală sau o julitură căpătată la joacă pot duce la grave infecţii sau chiar la deces, însemnând în practică un regres la situaţia din secolele precedente. Aproape jumătate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate în ferme, în majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea în greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli în rândul acestora. Dacă nu se adoptă urgent măsuri legislative în acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% până în anul 2030", a declarat dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţiei Protecţiei Consumatorilor.

Proiectul a fost iniţiat ca urmare a studiilor care avertizează că bacteriile identificate la oameni prezintă rezistenţă foarte mare la cele mai puternice anti microbiene existente pe piaţă în acest moment.

Taguri articol: sfatul medicului alimentatie antibiotice

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

15 martie 2016
Carmen
Urgent! Castigati bani din prima luna!

Urgent! Castigati bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta oameni foarte seriosi care vor sa munceasca si sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna, intr-o colaborare usoara si placuta, in timpul liber sau full-time. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]