Părinţii sunt puşi în dificultate, de multe ori, atunci când trebuie să aleagă încălţămintea potrivită pentru copil, pentru a nu dezvolta diverse afecţiuni specifice încălţămintei neadecvate.
Dr. Liliana Vlădăreanu, specialist în recuperare medicală la Centrul Fiziozone, sfătuieşte părinţii cu privire la acest aspect:
„În cazul copiilor, o încălţare neadecvată poate determina apariţia unor malformaţii, nu doar agravarea lor. Astfel, pentru copilul care nu suferă de o malformaţie congenitală de picior, diagnosticată încă din primele zile de viaţă, un pantof de calitate prezintă următoarele caracteristici: talpa flexibilă, astfel încât să se poată aduce vârful pantofului către călcâi, fără a se depune efort; să nu existe niciun fel de înălţare în interiorul pantofului la nivelul branţului; să aibă decupaje sub oasele de pe marginea internă şi externă a gleznei şi la nivelul tendonului achilean; să nu existe în interior cusături şi fermoare care să jeneze; să fie numărul adecvat pentru copil, lucru care se poate determina cu ajutorul unor aparate speciale de măsurat lungimea şi lăţimea piciorului, teoretic existente în magazinele care vând încălţăminte pentru cei mici”.
Potrivit specialistului, încălţămintea pentru copiii care abia învaţă să meargă trebuie să aibă vârful închis, deoarece ei au tendinţa de a merge pe vârfuri şi se pot răni.
„Încălţămintea complet contraindicată copiilor de orice vârstă este cea de tip flip-flop sau şlap, deoarece induce prăbuşirea boltei plantare şi apariţia piciorului plat, chiar dacă acest tip de malformaţie nu exista înainte. Contraindicată este şi încălţăminte înaltă pe gleznă, cu talpă dură, care împiedică mişcările normale ale piciorului şi încurajează mersul exagerat pe vârfuri”, sfătuieşte medicul specialist.
Dacă observaţi că cel mic merge pe marginea internă a piciorului, are glezna căzută în interior sau o uzură asimetrică a tălpii încălţărilor, apelaţi la un medic specialist.
Pentru detalii şi programări, apelaţi numărul de telefon 0341.999.