Woman checking food labelling
Etichetele de pe produsele alimentare vor fi modificate în mod obligatoriu de toţi producătorii români, dar şi de cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că producătorii sunt nevoiţi să schimbe etichetele de la mâncare, în aşa fel încât să corespundă prevederilor europene. „De exemplu, pentru calciu vor fi permise opt menţiuni de sănătate care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la menţinerea sănătăţii sistemelor osoase, musculare, ale dinţilor etc. Alte menţiuni, în afara celor acceptate, nu vor fi permise”, spun specialiştii în sănătate publică într-un comunicat de presă al ministerului.
Astfel, începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, pe noile etichete ale produselor alimentare vor fi acceptate pentru inscripţionare numai menţiunile de sănătate aflate în lista permisă prin Regulamentul adoptat la nivelul Uniunii Europene. Prevederile UE se înscriu în Regulamentul 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor. Această măsură a fost adoptată la nivel european din nevoia de protejare a sănătăţii cetăţenilor. Ministerul Sănătăţii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor din domeniu pentru a discuta modalităţile de implementare a regulamentului.