F Ionela Ciortan IOWEMED (15)

F Ionela Ciortan IOWEMED (15)
16 Decembrie 2013
1421 accesări
0 comentarii

Cu ajutorul unui test simplu, puteţi afla dacă există riscul să vă îmbolnăviţi de diabet, de boli cardiovasculare sau de cancer. Este vorba despre o analiză care vă măsoară nivelul de radicali liberi din organism, cei responsabili de dezvoltarea acestor afecţiuni. Dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicină generală - pediatrie, în cadrul Centrului Medical IOWEMED, ne-a explicat ce sunt radicalii liberi, cum apar în organism şi de ce sunt periculoşi: „Radicalii liberi sunt electroni liberi destabilizaţi, rămaşi necuplaţi, care plutesc liberi în jurul nucleului unui atom, singuri, instabili şi dornici de a se cupla cu electronii altor atomi, destabilizându-i şi pe aceştia. Ei se găsesc peste tot, în aerul respirat, în substanţele chimice, dar şi în întreg organismul, reacţionând cu agresivitate în lupta lor de a scăpa de singurătate. Cei mai agresivi dintre aceştia sunt radicalii de oxigen. Se creează dezechilibre enzimatice, modificări de material genetic până la transformarea celulelor normale în atipice (cancerizări). Inflamaţiile acute, dar şi cele cronice, stresul, suprasolicitarea fizică şi psihică, efortul fizic excesiv, temperaturile foarte înalte sau foarte joase, raze ultraviolete şi Roentgen, favorizează formarea acestor particule agresive. Uneori, însă, radicalii liberi pătrund în organism venind din exterior: prin fumul de ţigară, alcool, medicamente, viruşi, bacterii, micoze, paraziţi, ozon, smoc, gaze de eşapament, pesticide, metale grele şi reziduuri conţinute în alimente”. Testaţi-vă pentru a afla nivelul de radicali liberi! Pentru a afla nivelul de radicali liberi, puteţi să vă faceţi un test în cadrul centrului IOWEMED. Valorile normale de radicali liberi se situează între 0-250 UI FORT. În schimb, valorile situate între 250-350UI sugerează un risc de diabet zaharat tip II, peste 350 UI anunţă risc de boli cardiovasculare, iar peste 500 UI riscul este major şi se referă la boli degenerative, evoluţie boli cronice şi cancerizări. „În organism, producţia de radicali liberi este controlată de sinteza de antioxidanţi care descompun radicalii liberi şi îi face inofensivi. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, punându-le la dispoziţie un electron, fără ca ei înşişi să se transforme în radicali liberi. Organismul produce aceşti antioxidanţi cu ajutorul unor elemente precum: zinc, seleniu, fier etc., obţinute din alimente. Cei mai importanţi antioxidanţi sunt vitaminele A, C şi E, betacarotenul (provitamina A) bioflavonoidele şi coenzima Q10, etc. Acidului gras Alpha şi polifenolilor vegetali (din vinul roşu) li se atribuie o acţiune antioxidantă, fiind introduşi în corp prin alimentaţie”, a adăugat dr. Ciortan. Un deficit de antioxidanţi sporeşte riscul îmbolnăvirii, deoarece prin stres oxidativ se produce degenerarea şi moartea prematură a celulelor. Potrivit dr. Ciortan, afecţiuni induse de atacul radicalilor liberi, dovedite ştiinţific, sunt următoarele: ateroscleroza, cancerizări, inflamaţii cronice sistemice, boli neurologice, neuropatii, afecţiuni reumatismale, cataracta, etc. Exemple de antioxidanţi din natură: mure, nuci, afine, zmeură, căpşuni, anghinare, merişor, cafea naturală, cuişoare, suc de struguri, vişine, vin roşu, etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN