Foarte mulţi constănţeni au ajuns, zilele trecute, pe secţia Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă cu fracturi grave de femur, majoritatea survenind în urma unor accidente rutiere.
Fractura defemurreprezintă ruptura porţiunii superioare a membrului inferior (osul coapsei), acestea intervenind la nivelul colului femural şi în regiunea aflată chiar sub colul femural.
„Femurul este cel mai mare os din corpul omului şi, teoretic, într-o fractură deschisă de femur se pierde mai mult de un litru de sânge. Fractura reprezintă o urgenţă şi, dacă se poate, trebuie operată imediat. Desigur, pacienţii îşi pot reveni complet după operaţie, dar după ce se fixează femurul cu o tijă specială, pentru ca ei să poată merge din nou. În ceea ce priveşte tija montată, aceasta este scoasă, de obicei, cam la interval de un an şi jumătate de la efectuarea intervenţiei chirurgicale”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Alexandru Şerban, medic specialist ortoped.
Trebuie precizat nu numai că fracturile de femur sunt frecvente, dar mai ales că acestea pot fi foarte grave, deoarece intervin adesea la bătrâni şi de obicei este nevoie de corecţie chirurgicală, urmată de o recuperare lentă.