Vă întrebaţi, poate, cum vă puteţi educa copilul să se aprecieze şi să se stimeze aşa cum trebuie. Ei, bine, sunt patru elemente de bază care trebuie luate în calcul atunci când vine vorba despre această stimă de sine: relaţia cu familia, relaţia persoanei cu colegii (de muncă, de şcoală), percepţia persoanei cu privire la performanţa sa academică sau profesională şi relaţia cu sine însuşi.
„Ultima componentă (relaţia cu sine însuşi) este extrem de importantă pentru profunzimea şi permanenţa obiectului relaţionării (persoana însăşi). Este o relaţie ce se dezvoltă de la începutul vieţii şi are la bază relaţia primară cu principalul element de ataşament (mamă, în cele mai multe dintre cazuri sau oricine devine mamă surogat). Dificultăţile în această relaţie primară conduc la o incidenţă extrem de ridicată a problemelor pe care adultul le experimentează mai târziu în viaţă, în relaţie cu alţi adulţi, în relaţia sa maritală precum şi în relaţie cu propriul copil”, a declarat psihoterapeutul Lavinia Ţânculescu.
Ea a precizat că soluţia rezidă în analiza atentă şi însoţită a acestor dificultăţi timpurii în relaţia de ataşament primară, precum şi ameliorarea lor înainte ca acestea să provoace tulburări copilului acestui adult. Printre aceste tulburări se numără tulburările de natură emoţională, cognitivă şi de inserţie socială pe care copilul unui astfel de părinte le poate experimenta.