Zeci de constănţeni se prezintă anual la medicul O.R.L.-ist din cauza deficienţelor de auz. Pentru cazurile grave, în care bolnavii suferă de hipoacuzie, statul decontează o singură proteză medicală.
„Dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu se acordă pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza unei prescripţii medicale sub forma unei recomandări medicale. Prescripţia medicală pentru protezarea auditivă trebuie să fie însoţită de audiograma tonală liminară şi audiograma vocală, eliberate de un furnizor autorizat şi evaluat care se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru copii, la recomandarea medicului de specialitate, audiograma vocală se poate excepta.
Pacienţii asiguraţi care au nevoie de proteze auditive sau implant cohlear pot beneficia, conform legii, de decontare din partea Casei de Asigurări de Sănătate.
Un asigurat care a depus dosar pentru proteza auditivă, poate primi decizia în funcţie de fondurile pe care le primim pentru dispozitive medicale şi în funcţie de priorităţi, fondurile pentru dispozitive vitale având prioritate. Au fost pacienţi care au aşteptat câteva luni pentru dispozitive auditive, dar nu mai mult de un an”, precizează reprezentanţii CJAS. Numai în ultimele luni, potrivit instituţiei, au fost eliberate peste 600 de astfel de decizii pentru decontarea aparatelor de protezare auditivă.