Nodulii pulmonari sunt anomalii care pot fi descoperite cu ocazia efectuării unei radiografii sau un CT pulmonar. Aceşti noduli sunt descoperiţi, în general, o dată la 500 de cazuri.
„Ei pot fi legaţi de o patologie infecţioasă (afectare pulmonară datorată virusurilor, bacteriilor sau fungilor) sau tumorală. În ambele cazuri, în funcţie de dimensiuni, contur şi simptome, se va recomanda o reexaminare la un anumit interval pentru a ne asigura că nu au evoluat. Desigur, există anumite caractere care conduc radiologul fie spre o patologie de tip benign (dimensiunile mici, conţinutul lipidic, calcificările) sau malign (formaţiune spiculată, multiple formaţiuni rotunde diseminate aleator etc.). În cazul unei suspiciuni de malignitate, va fi necesară confirmarea acesteia prin biopsie şi examen anatomopatologic”, a declarat Cristina Mădălina Deacu, medic radiolog la Centrul Medical „Pozimed”.
Specialistul a precizat că în astfel de diagnostice, examinarea CT de torace este singura tehnică ce poate reduce mortalitatea prin cancer pulmonar. Ca urmare, CT low-dose reprezintă acea investigaţie în care doza de iradiere este redusă la minim, pentru a nu reprezenta un risc în cazul necesităţii repetării investigaţiei la un anumit interval. Apoi, HRCT este examinarea CT de înaltă rezoluţie, care presupune efectuarea unor secţiuni.
De precizat că CT-ul pulmonar de screening, pentru noduli, se face fără substanţă de contrast. Substanţa de contrast în CT-ul de torace nu este indicată decât în cazul vizualizării unei formaţiuni tumorale, a unui proces de condensare (pneumonie) sau a adenopatiilor pe scanarea nativă.
Dr. Deacu a precizat că factorii de risc pentru cancerul pulmonar sunt fumatul, emfizemul şi boala pulmonară cronică obstructivă, fibroza pulmonară, expunerea la azbest, arsenic, beriliu, cadmiu, nichel, siliciu etc. De asemenea, pot dezvolta noduli pulmonari persoanele care se expun prea mult timp la fumul de ţigară.
XXX
În prezent, constănţenii au posibilitatea ca la „Pozimed” să îşi facă toate evaluările necesare, cu ajutorul unui soft de detecţie a nodulilor pulmonari, care identifică, extrage şi face volumetria acestora. În acelaşi timp, se calculează şi timpul de dublare, în cazul reevaluărilor periodice.