transpiratia-1343416175
Una dintre problemele frecvente cu care se întâlneşte fiecare din noi vara, mai ales în zilele caniculare, este transpiraţia. Chiar dacă majoritatea oamenilor apelează la tot felul de modalităţi pentru a o evita din cauza aspectelor inestetice sau a mirosului neplăcut, medicii spun că transpiraţia este extrem de importantă deoarece ne poate salva viaţa.
La peste 30 de grade Celsius şi sub soarele torid al verii, corpul nostru riscă să se supraîncălzească, prin urmare, nu am putea supravieţui dacă nu am transpira. Când organismul se încălzeşte, fie din cauza temperaturii de afară, fie din cauza efortului sau a emoţiilor, glandele sudoripare produc transpiraţia, care se elimină prin pori, rolul ei fiind de a regla temperatura corpului.
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai transpira
De cele mai multe ori, suntem iritaţi de faptul că transpirăm. Aspectul neplăcut al hainelor umede şi mirosul respingător pe care îl lasă transpiraţia pe piele sunt motivele pentru care cumpărăm antitranspirante şi deodorante pentru a limita acest fenomen. Mai puţin cunoscut, însă, este faptul că oprirea transpiraţiei ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii, mai ales când afară este caniculă.
Organismul are nevoie de transpiraţie pentru a regla temperatura corpului şi a preveni stările de leşin, deshidratarea şi alte efecte supărătoare ale temperaturilor extrem de ridicate, aflăm de la dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă. „Căldura extremă sau efortul ne supraîncălzeşte corpul şi apar tot felul de pericole. Există riscul de leşin, inima este suprasolicitată, corpul pierde foarte multe lichide şi se deshidratează, sângele se îngroaşă şi poate declanşa chiar şi un accident vascular”, ne-a spus medicul.
Pielea trebuie lăsată să transpire
Medicul a ţinut să precizeze că efectele benefice ale transpiraţiei nu pot avea loc decât atunci când aceasta se evaporă pe piele. Dacă afară este prea cald şi suntem îmbrăcaţi cu haine strâmte, închise la culoare sau realizate din materiale proaste, pielea nu este lăsată să respire, iar apa eliminată de corp rămâne îmbibată în îmbrăcăminte. „Este important ca temperatura centrală a corpului să nu crească prea mult, de aceea, transpiraţia îndepărtează din căldura organismului. Funcţionează aproape la fel ca un radiator la maşini. Cu toate acestea, transpiraţia răceşte corpul doar dacă se evaporă pe piele, nu şi dacă curge în şiroaie”, ne-a explicat dr. Dumitru.
Din acest motiv, medicul recomandă purtarea hainelor cât mai lejere, deschise la culoare şi din bumbac, care să lase pielea să transpire pentru a permite reglarea temperaturii corpului.
Ce mâncare trebuie să ocoleşti pentru a evita mirosul urât
Cel mai neplăcut aspect al transpiraţiei necontrolate este cu siguranţă mirosul. Ar trebui să ştii, însă, că acest miros este influenţat de ceea ce mănânci, aşa că îl poţi preveni dacă limitezi consumul de alimente din proteine animale în perioada verii, mai ales consumul de carne şi lactate grase precum caşcavalul, telemeaua şi smântâna.
În schimb, pentru a favoriza echilibrarea termică a corpului, este recomandat consumul alimentelor apoase şi răcoritoare. Prin urmare, ar fi indicat să bei cel puţin opt pahare de apă pe zi şi să mănânci minimum patru porţii zilnice de fructe, în special mere, piersici sau pepene verde. Totodată, ceaiul de salvie conţine acid tanic, un astringent natural care opreşte transpiraţia din interior. Cerealele integrale sunt şi ele recomandate deoarece conţin vitamine B, facilitează digestia şi oferă energie organismului, ceea ce înseamnă că procesul metabolic va produce mai puţină căldură, iar tu nu vei mai transpira. De asemenea, ar trebui să mănânci şi avocado, nuci, mazăre, cartofi dulci, morcovi, lapte, iaurt, brânză dietetică şi spanac.
Pe de altă parte, există şi produse alimentare cunoscute de a stimula glandele sudoripare, de care ar trebui să te fereşti dacă nu vrei să transpiri excesiv de mult. Este vorba de cafeină, alcool, alimente picante, usturoi şi ceapă.