O alimentaţie sănătoasă nu vine însoţită doar de reţete sau sfaturi pentru diete, ci funcţionează optim, dacă ai parte de un stil de viaţă echilibrat. Mesele regulate, exerciţiile şi sporturile practicate, programul de lucru sunt factori care contribuie la sănătatea fizică, dar şi mentală a fiecăruia dintre noi.
Se spune că alimentaţia sănătoasă este costisitoare şi nu oricine o poate adopta, însă chiar este aşa? Multe familii au încercat să mănânce mai sănătos şi au ajuns rapid la următoarea concluzie: cheltuim la fel ca
înainte sau mai puţin, dacă ne limităm costurile la tot ce este necesar şi nu facem risipă. Vă garantăm că este o apreciere foarte corectă, mai ales ţinând cont că, de regulă, mai toate mâncărurile, atât cele vegetariene sau vegane, cât şi cele raw sunt foarte, foarte săţioase, iar de multe ori nu simţim nevoia să mâncăm la fel de mult şi de des ca înainte.
O dietă sănătoasă necesită un plan, un scop, precum şi efortul de a include în mese o varietate de alimente. „Majoritatea persoanelor nu consumă suficienţi nutrienţi, deoarece nu includ în mese o cantitate corespunzătoare din fiecare grup alimentar. Deci, este important să se acorde atenţie nu numai la ce se consumă, dar şi la ce anume se elimină din dietă. Pentru aceasta, ar fi recomandat elaborarea unui jurnal în care să se noteze tot ce se consumă şi se bea timp de o săptămână. Acest lucru este necesar pentru a se putea face ajustări individuale ale programului nutriţional şi observarea diferitelor tipuri de dependenţe nocive cu care o anumită persoană se confruntă şi încercarea de identificare a lor şi de înlocuire cu unele obiceiuri alimentare mai sănătoase. Trebuie precizat că nu nu este important doar ceea ce mâncaţi, ci şi felul în care mâncaţi”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Răzvan Florin Marcoci, tehnician nutriţionist, campion naţional şi medaliat Body Building, Fitness, Men’s Physique şi finalist Iron Man.
El a precizat că alimentaţia sănătoasă înseamnă mai mult decât mâncarea din farfurie, este, de asemenea, modul în care gândiţi despre mâncare. Astfel, obiceiurile alimentare sănătoase pot fi învăţate şi este esenţial să consideraţi alimentele mult mai mult decât o simplă hrană sau ceva de ciugulit rapid. „Mâncaţi împreună cu alte persoane ori de câte ori este posibil. Procesul primar şi de bază al digestiei este desfăşurat în cavitatea bucală, odată cu introducerea alimentelor în gură. Ca urmare, faceţi-vă timp pentru a mesteca alimentele şi bucuraţi-vă de momentele în care luaţi masa. Apoi, mestecaţi încet, savurând fiecare înghiţitură. Se spune că alimentele mai solide sunt necesar a fi mestecate de 30 de ori, pentru a eficientiza digestia. Ascultaţi-vă organismul şi întrebaţi-vă dacă vă este într-adevăr foame sau beţi un pahar de apă ca să vedeţi dacă vă este mai degrabă sete. Opriţi-vă din mâncat înainte să vă simţiţi stomacul plin. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca organismul să fie informat de creier că a mâncat suficient. Tocmai de aceea, se recomandă să mâncaţi încet”, a mai spus specialistul.