Ouăle au fost dintotdeauna considerate duşmanul sănătăţii şi unul dintre principalii factori care contribuie la creşterea colesterolului. De aceea, medicii au limitat sau interzis consumul de ouă persoanelor hipertensive sau cardiace.
Oul este o porţie ideală de proteine, lipide, carbohidraţi, vitamine, minerale, fiind astfel o sursă importantă de substanţe nutritive.
„Depinde cum gătim oul. Ouăle fierte cleioase şi omleta sunt alimente generatoare de colesterol. Cu toate acestea, pot fi consumate şi câte cinci-şase ouă fierte tari pe zi, fără a creşte colesterolul. Tocmai de aceea sunt recomandate şi în curele de slăbire”, declară acad. prof. dr. Ovidiu Bojor.
Totuşi, nutriţionistul dr. Monica Grasa atenţionează că un gălbenuş fiert tare poate fi greu de digerat.„Cel mai uşor de digerat este albuşul coagulat şi gălbenuşul cremos - fiert prea tare devine indigest. Evitaţi pe cât posibil prepararea ouălor prin prăjire”, declară medicul.