06 Iulie 2018
1978 accesări
0 comentarii

Nu există om care să nu acuze, măcar o dată în viaţă, dureri de gât, nas sau urechi. Nu mai spunem că toate aceste afecţiuni pot deveni şi mai supărătoare în anotimpul cald, din cauza anumitor factori ce ţin de temperatură şi umiditate, care contribuie la răspândirea cu uşurinţă a virusurilor şi bacteriilor. În acest fel, se ajunge la apariţia anumitor afecţiuni şi infecţii ale aparatului respirator, cum ar fi otita, laringita, amigdalita, faringita şi roşul în gât.

Tocmai de aceea, a declarat dr. Rodica Ion, medic specialist ORL, frecventarea ştrandurilor care nu sunt bine igienizate şi folosirea constantă a aerului condiţionat, atât în maşină, cât şi acasă sau la birou, cresc şansele de apariţie a sinuzitelor.

„Copiii sunt cei mai vulnerabili în acest sens, având în vedere faptul că ei au un sistem imunitar în formare. Un sfat util în acest sens este să oprim aerul condiţionat cu câteva minute înainte de a ieşi din birou sau din maşină, astfel încât corpul să se adapteze mai uşor la eventualele diferenţe de temperatură. De asemenea, este bine să curăţăm constant filtrul aerului condiţionat, pentru că altfel se strâng germeni care fac să apară bacterii”, a explicat medicul.

Sinuzita acută este o afecţiune care conduce la inflamarea sinusurilor paranazale, consecinţa fiind obstrucţia nazală. Ca urmare, persoana care suferă de sinuzită acută întâmpină dificultăţi la respiratul pe nas, dar poate avea şi zona din jurul ochilor şi toată faţa inflamată. În acelaşi timp, pot apărea dureri pulsatile faciale sau de cap.

De reţinut, sinuzita acută este cauzată în special de răceală, iar cu excepţia apariţiei unei infecţii bacteriene, majoritatea cazurilor de sinuzită acută se vindecă în 7-10 zile. Desigur, există şi situaţii în care sinuzita persistentă poate conduce la infecţii grave şi la alte complicaţii. Deci, dacă sinuzita care durează mai mult de 12 săptămâni în ciuda tratamentului aplicat se numeşte sinuzită cronică. Dr. Ion a mai spus că şi otita reprezintă o inflamaţie apărută la nivelul urechii şi este foarte des întâlnită în această perioadă.

„Otitele sunt de mai multe feluri, în funcţie de locul unde apare infecţia, însă cel mai des întâlnită afecţiune este otita externă. Pentru a evita apariţia bolilor urechii trebuie să aveţi grijă ca după ce aţi fost la mare sau la piscină, să ştergeţi bine urechea, să nu rămână umedă, pentru că în acest fel se formează ciuperca. Nu este recomandată folosirea betişoarelor de urechi. În schimb, urechea trebuie uscată şi curăţată cu vârful unui prosop curat. Oricum, la apariţia primelor simptome, precum dureri surde ale urechii, secreţii nazale purulente, însoţite sau nu de dureri de cap, este recomandat să vă prezentaţi la un medic specialist. Astfel, puteţi evita suferinţa prelungită şi complicaţiile ce pot apărea prin tratarea necorespunzătoare a acestor simptome şi, implicit, a afecţiunilor pe care acestea le caracterizează”, a adăugat specialistul.

Otita este o inflamaţie a urechii, însoţită de dureri puternice la nivelul urechii şi, uneori, la nivelul capului sau frunţii. Un sindrom al otitei este inflamaţia urechii medii, care are loc în urma infectării cu microorganisme patogene. Poate fi externă, dacă afectează conductul auditiv, sau medie, dacă infecţia se localizează în zona timpanului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU