10iuniefondbatranete-1339334329
Câteva fire albe, câteva riduri… Dacă ţii morţiş, luptă cu ele, dar va trebui să înţelegi că nu s-a inventat formula cosmetică pentru tinereţe fără bătrâneţe. De aceea, ideal ar fi să înaintăm în vârstă demn, frumos. Iar atâta vreme cât frumuseţea vine din interior, şansele de a îmbătrâni cu stil sunt maxime.
Iar stil înseamnă demnitatea de a-ţi recunoaşte şi accepta vârsta, indiferent de numărul anilor, demnitatea de a privi cu îngăduinţă extravaganţa, îndrăzneala celor mai tineri şi, esenţial, demnitatea de a nu invoca vârsta pentru a culege respectul celor din jur.
Babă frumoasă şi copil cuminte…
La români e o veche zicală: „Babă frumoasă şi copil cuminte nu există!”. Aşa este, nu trebuie să ne amăgim, anii lasă urme, mai mult sau mai puţin vizibile (în funcţie şi de stilul de viaţă, şi de gene…) asupra fizicului fiecăruia dintre noi, iar acest proverb face trimitere exclusiv la frumuseţea fizică. Or, la o vârstă venerabilă, frumuseţea interioară ar trebui să facă toate cărţile vieţii. Idee pe care o tânără cititoare a ziarului nostru se străduieşte, din răsputeri, să i-o insufle mamei sale, care, ajunsă la vârsta de 63 de ani, nu se poate împăca sub nicio formă cu gândul că: „Nu mai e ce-a fost! Problemele au început chiar din ziua în care a împlinit 60 de ani, a făcut criză. De vreo trei ani, vârsta ei tot cu cinci începe, deh, a fost contabilă toată viaţa… Se coafează aiurea pentru vârsta ei, se machiază nepotrivit. Degeaba îi spun că e frumoasă şi fără adaosuri de tinereţe falsă, nu vrea să înţeleagă. Ne certăm mult, s-a înrăit, s-a izolat de prieteni, ne stresează cumplit pe toţi din familie. I-am propus să mergem la psiholog, dar s-a supărat şi mai tare, cică o cred nebună. Nici nu mai ştiu cum s-o iau!”.
Psihologul Alina Pandrea ne-a explicat că a întâlnit vârstnici, de regulă, femei cu studii, care ar fi făcut orice pentru a-şi ascunde vârsta reală. Motivul invocat: frica de bătrâneţe, percepută drept cel mai hidos capitol al vieţii: „Am fost dezamăgită să constat că frumuseţea fizică rămâne un standard pentru multe intelectuale şi după trecerea anilor. Este lăudabil să ai grijă de aspectul fizic, să fii îngrijit la orice vârstă, dar de aici şi până la crizele de frumuseţe e cale lungă. Referitor la cazul semnalat, dacă la 63 de ani, doamna se consideră doborâtă de bătrâneţe, ce-o să facă pe la 70, 80, poate 90 de ani?”.
Pe de altă parte, o fabuloasă industrie prosperă din exploatarea fricii de îmbătrânire, profitând şi de iluziile pe care mulţi oameni şi le fac în legătură cu efectul acestora. Potrivit psihologului, este plăcut să ai în preajmă bătrâni îngrijiţi, relaxaţi, care nu se aprind din orice şi, mai ales, nu se tem de bătrâneţe, chiar o sfidează, dar cu măsură şi, mai ales, nu-şi terorizează familia cu tot felul de ifose, până la urmă. Iar în acest efort de sfidare ar trebui să-şi dea mâna grija pentru sănătatea creierului, pentru întreţinerea creativităţii, a spiritualităţii, a stimei de sine, a optimismului, de mare ajutor în a rămâne cât mai multă vreme în formă. Unii reuşesc mai bine decât alţii. Iar secretul reuşitei se află, în primul rând, în mintea noastră. În fond, îmbătrânirea este un fenomen natural al vieţii, ce nu poate fi stopat cu nimic. Se poate doar traversa frumos, demn. Este adevărat că starea de spirit în această etapă depinde şi de problemele de sănătate, şi de alegerile făcute zilnic. Dacă nu mai ţinteşti spre valori deşarte, ştii ce contează cu adevărat, ai grijă de corpul tău şi aplici metode pentru a scăpa de stresul specific perioadei, poţi preveni alte probleme care apar odată cu vârsta. Niciodată nu e prea târziu să-ţi schimbi obiceiurile nesănătoase, să-ţi schimbi felul de a gândi, de a simţi, de a trăi, de a accepta un fenomen atât de natural precum îmbătrânirea. Păstrând legătura cu prietenii, familia şi comunitatea, în general, vei avea mai mult chef de viaţă la orice vârstă.