18 Martie 2025
2020 accesări
0 comentarii

Căderea părului, cunoscută sub numele de alopecie, este o tulburare frecvent întâlnită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Însă, de unde știi dacă pierzi mai mult păr decât în ​​mod normal?

În medie, cei mai mulți oameni pierd aproximativ 100 de fire de păr pe zi. Însă nu observă nicio diferență, deoarece alte 100 le iau locul celor care cad.

Există însă situații în care nu cresc la fel de multe fire de păr la loc sau linia firului de păr începe să se retragă, iar aceste semne pot indica apariția alopeciei. Cu toate acestea, nu trebuie să te panichezi. Există metode prin care poți opri căderea podoabei capilare. De exemplu, poate fi momentul să încerciParuSan tonic energizant, un concentrat de ingrediente active care ajută la combaterea pierderii difuze a părului.

De ce cade părul?

Părul cade și crește ca parte a ciclului său normal. Se poate acumula pe periile de păr, perne sau în scurgerile de duș. Majoritatea oamenilor nu observă această cădere naturală a părului care are loc zilnic. Grosimea și linia părului rămân de obicei aceleași.

Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot provoca o cădere excesivă a părului. Unul dintre cele mai frecvente motive este genetica. Potrivit unei analize din 2019, până la 50% dintre bărbați și femei sunt afectați de căderea părului la un anumit nivel.

Calviția apare lent odată cu înaintarea în vârstă. Însă există situații în care părul poate începe să cadă repede. Aceste cauze sunt:

chimioterapia sau radioterapia
modificările hormonale, cum ar fi cele cauzate de probleme cu tiroida sau menopauză
stresul emoțional sau fizic
folosirea unor coafuri strânse
administrarea de medicamente pentru tensiune arterială sau cancer

Cum poți opri căderea părului?

Pierderea părului nu îți afectează doar aspectul, dar poate provoca și stres emoțional și îți poate afecta încrederea. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a opri căderea părului.

Mănâncă mai multe alimente care conțin proteine

Mulți oameni nu consumă suficiente proteine ​​în fiecare zi și acest lucru le poate afecta procesul de creștere a părului. Creșterea cantității de proteine​​ consumate zilnic este necesară în special pentru persoanele vegetariene și vegane.

Fiecare om ar trebui să aibă un consum zilnic de 40 până la 60 de grame. Aportul de proteine poate fi obținut și din băuturi, nu doar din substanțele alimentare.

Pentru a-ți îndeplini necesarul zilnic de proteine ​poți consuma fasole și leguminoase, ouă sau iaurt grecesc.

Ia vitamine

Medicul poate efectua diverse teste pentru a vedea dacă pierderea părului poate fi cauzat de o deficiență de vitamine. Anumite vitamine și minerale precum vitaminele A, B, C, D, E, zincul și fierul pot influența creșterea părului.

Mulți specialiști au descoperit că prescrierea de biotină forte cu zinc, un supliment care ajută la menținerea sănătății părului, pielii și țesutului muscular poate avea succes în oprirea căderii părului.

De asemenea, există și alte suplimente, cum ar fi cele pe bază de calciu și seleniu.

Urmează dieta mediteraneană

Consumul de fructe, legume și proteine ​​- principalele ingrediente din dieta mediteraneană - poate fi de ajutor, mai ales în comparație cu alte diete la modă.

Atunci când urmezi aceste diete restrictive, s-ar putea să slăbești, însă poți pierde din nutrienții de care foliculii de păr au nevoie.

Ia medicamente fără prescripție medicală împotriva căderii părului

Este posibil să fi auzit de minoxidil, medicamentul fără prescripție medicală care ajută la prevenirea căderii părului. Disponibil ca soluție sau spumă care se aplică pe scalp, medicamentul are acest efect benefic asupra părului.

Încearcă terapia laser de nivel scăzut

Acest tip de tratament poate reduce inflamația pielii și poate iniția creșterea părului. În plus, nu există interacțiuni medicamentoase și nici intoleranță la această terapie. Cel mai neplăcut lucru care poate apărea este o mică arsură solară la nivelul scalpului, care poate fi tratată cu ajutorul loțiunilor reparatoare sau prin reducerea timpului de expunere la terapia cu laser.

Îngrijește-ți bine părul și scalpul

Evită tratamentele dure pentru păr, cum ar fi instrumentele de încălzire a părului, vopseaua de păr și decolorarea părului. Împletirea strânsă a părului îți poate afecta foliculii. Păstrează-ți scalpul sănătos spălându-ți părul și scalpul în mod regulat.

Orice inflamație a scalpului poate afecta ciclul de creștere a părului.

Folosește produse pe bază de cafeină

Potrivit unei analize din 2020, produsele care conțin cafeină, cum ar fi șamponul și balsamul, pot preveni căderea părului la fel de eficient ca monoxidilul. Cafeina stimulează metabolismul și proliferarea celulelor.

Aplică antioxidanți pe scalp

Utilizarea șamponului sau a tratamentelor pentru scalp care conțin antioxidanți poate reduce căderea părului și poate îmbunătăți sănătatea scalpului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii