rangacancer9-1374238815

rangacancer9-1374238815
20 Iulie 2013
1395 accesări
0 comentarii

Cea mai cruntă boală a secolului, cancerul, nu poate fi învinsă doar cu tratamente. Este nevoie, şi o susţin atât cei care au înfruntat-o, dar şi specialiştii, de o atitudine pozitivă şi de motivaţie.

„Diagnosticul de cancer este greu de suportat, atât pentru bolnav cât şi pentru familia acestuia, din cauza temerii de iminenţa morţii. Odată cu primirea unui astfel de diagnostic, realitatea celor implicaţi se schimbă brusc şi dramatic. Pentru pacientul diagnosticat apare frica de moarte, de spitalizare, de tratamente dureroase şi de respingere, izolare, iar pentru familia lui frica de abandon, sentimentul neputinţei, furia.

Tratamentul unei astfel de boli este lung şi dificil, deseori atât pacientul diagnosticat cât şi familia sa având sentimentul epuizării şi inutilităţii. Conform studiilor specialiştilor, cancerul poate fi vindecat. Metoda de vindecare însă nu este doar medicamentoasă, aşa cum a fost luat în considerare până acum. Cu siguranţă că tratamentul medicamentos este extrem de important, însă cercetările arată că dacă la acesta se adaugă şi componenta motivaţională prin consiliere psihologică, şansele de recuperare sunt mult crescute”, a explicat psihologul Elena Ranga.

S-a demonstrat ştiinţific că pacienţii care, pe lângă tratamentul medicamentos şi monitorizarea permanentă, şi-au schimbat regimul de viaţă, în sensul schimbării alimentaţiei dar şi a perspectivei asupra vieţii, şi-au mărit durata de viaţă până la zece ani peste limita prognosticată.

„Este dificil în cazul unei boli cum este cancerul, când drama zilnică a pacientului este durerea şi apropierea morţii să poţi vorbi despre o perspectivă pozitivă asupra vieţii. Însă, în mod paradoxal exact de asta are nevoie bolnavul de cancer şi familia lui. Într-un astfel de caz, perspectiva pozitivă asupra vieţii nu înseamnă să negăm realitatea şi să ne imaginăm că nu există boala, ci să înţelegem ce anume ne-a adus în situaţia aceasta, să acceptăm că face parte din realitatea noastră de zi cu zi şi să căutăm metoda prin care să ne bucurăm de ceea ce avem în mod real şi concret în viaţa noastră: de suportul familiei, de toate realizările obţinute, de hobby-urile de care nu am avut timp niciodată până acum”, a adăugat psihologul.

Ajutorul unui psiholog, în aceste situaţii, este esenţial. Consilierea psihologică poate fi secretul obţinerii vindecării şi şansa către o nouă viaţă.

„Boala în sine este o provocare, un strigăt al organismului către nevoia de schimbare. Nu este uşor să schimbi tot ce ai ştiut să faci în viaţă, însă schimbarea de data aceasta aduce viaţă!”, a subliniat specialistul.

Taguri articol: cancer elena ranga psiholog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN