masaj-1352750673

masaj-1352750673
13 Noiembrie 2012
4207 accesări
0 comentarii

Proprietăţile terapeutice ale apei sunt utilizate încă din vremea împăratului Augustus pentru stimularea circulaţiei sângelui, pentru eliminarea toxinelor din organism şi pentru tratarea unor boli reumatismale precum guta sau artrita.

Hidroterapia însumează toate tipurile de terapii care utilizează ca tratament proprietăţile apei. De la băile cu sare, care ajută la vindecarea bolilor de piele, şi până la masajul subacval, care curăţă organismul de toxine şi are efecte decongestive, acest tip de terapie are o influenţă pozitivă asupra stării de sănătate. Apa este folosită sub toate formele ei: vapori, jet de apă, băi, comprese sau duş subacval.

„Duşul subacval este o procedură de hidroterapie la care alături de factorul termic se adaugă şi factorul mecanic, influenţând rolul de homeostazie şi termoreglare a organismului”, a explicat, pentru „Cuget Liber”, dr. Constanţa Cicină, medic specialist balneofizioterapie, director medical la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia.

Având rolul de a regla contracţia sau relaxarea vaselor de sânge, acest tip de terapie oferă rezultate benefice asupra bolilor cardio-vas-culare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă sau aterioscleroză.

Cum se aplică şi ce efecte are?

„Duşul subacval constă în aplica-rea sub apă a unui duş de 2-4 atmosfere şi la o temperatură cu una sau două grade mai mare decât temperatura băii”, a completat dr. Constanţa Cicină.

Pacientul va sta într-un bazin cu apă, iar şedinţa poate dura între 5 şi 15 minute. Şedinţele de duş sub-acval se fac de 3-4 ori pe săptămână, timp de mai multe săptămâni la rând şi sunt realizate după anumite reguli. Aplicarea jeturilor de apă rece trebuie să fie de scurtă durată. Cu cât temperatura apei este mai scăzută, cu atât procedura va dura mai puţin. Corpul trebuie să fie pregătit înainte de aplicarea duşului şi trebuie să aibă o temperatură constantă. Încăperea de tratament nu trebuie să aibă o temperatură mai mică de 20 de grade Celsius. După aplicare, corpul trebuie reîncălzit şi nu şters. Absorbirea apei provoacă o uscare bruscă şi încălzire exterioară, nu una interioară. Apa va fi îndepărtată pe cât posibil cu ajutorul mâinilor şi apoi pacientul va îmbrăca un halat de bumbac.

Aplicarea apei calde trebuie utilizată cu moderaţie. Ea se foloseşte mai ales la persoanele fragile sau aflate la începutul curei. Apa caldă este mai puţin stimulantă şi nu trebuie să se abuzeze de ea pentru a nu se crea o obişnuinţă. Procedura stimulează întregul organism şi de aceea este foarte important să se respecte toate aceste reguli pentru a avea efecte pozitive.

„Acţiunea intensă se datorează îmbinării unor factori importanţi ca temperatura, presiunea hidrostatică a apei din baie, presiunea jetului din duş şi mai ales diferenţele termice. Toate acestea facilitează activarea efectelor decongestive”, a mai ex-plicat medicul Constanţa Cicină.

Prin astfel de terapii care utilizează apa ca metodă de tratament, organismul se eliberează de stres şi durere prin ameliorarea simptomelor de boală.

Taguri articol: apa calda boala breaking constanta cicina durere masaj stres subacval

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase