28 Iunie 2017
1832 accesări
0 comentarii

Alimentaţia echilibrată ne ajută să facem faţă solicitărilor fizice şi intelectuale, să luptăm eficient cu noxele diverse din mediul ambiant şi ne menţine în formă maximă. De la bolile de inimă, la cele digestive sau endocrine, alimentaţia poate fi un aliat.

Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutriţională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă şi, în funcţie de ingredientele din care sunt făcute, pot adăuga şi alte elemente nutritive.

„Pentru a funcţiona aşa cum trebuie, este necesar să îi oferim organismului nostru combinaţii alimentare care se completează reciproc şi îi furnizează atât proteine, cât şi lipide şi glucide (carbohidraţi). Nu se recomandă asocierea de alimente care furnizează acelaşi lucru, spre exemplu pâine cu preparate din cartofi sau paste, deoarece toate aduc mulţi carbohidraţi. Nici carne cu ouă, amândouă surse de proteine şi grăsimi. Este necesar să gândim masa astfel încât să fie completă nu doar din punctul de vedere al gustului, culorilor sau aromelor, dar şi din punct de vedere nutriţional. Acest lucru înseamnă că avem nevoie la fiecare masă de nutrienţii amintiţi, de fibre, de vitamine şi de elemente minerale. În plus, să nu uităm niciodată să ne hidratăm corect, acest lucru fiind cu atât mai presant cu cât ne aflăm în sezonul cald, când pierdem multă apă şi multe săruri minerale prin transpiraţie”, recomandă dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist în nutriţie.

Taguri articol: sfatul medicului alimente boli carbohidraţi dietă vitamine nutrienţi fibre vitamina c

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii