09 Iunie 2016
2122 accesări
0 comentarii

Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de glutenul din alimente, la persoanele cu predispoziţie genetică. Afecţiunea este una dintre cele mai frecvente cauze de malabsorbţie cronică. Malabsorbţia duce la scădere ponderală, dureri abdominale şi balonări, acestea fiind simptomele asociate bolii celiace.

Testarea pentru boala celiacă se recomandă pacienţilor cu simptome sau probe de laborator sugestive pentru malabsorbţie, cum ar fi diaree, scădere ponderală, dureri abdominale sau balonări, precum şi celor care au o rudă de gradul I diagnosticată cu boală celiacă.

„Dacă pacientul are transaminazele crescute, fără o alta etiologie, ori dacă are diabet zaharat tip I cu semne sau probe biologice sugestive pentru boala celiacă, trebuie să facă testul de detecţie a bolii celiace. La pacienţii cu anticorpi prezenţi sau cu suspiciune clinică mare, se recomandă inclusiv endoscopia digestivă superioară cu biopsia mucoasei intestinale. Pacientul nu trebuie sa fie la dieta fără gluten în momentul în care este testat”, explică dr. Oana Bucur, specialist medicină internă.

Taguri articol: stiri medicale nutritie boala celiaca intoleranţe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii