11 Mai 2016
3511 accesări
0 comentarii

Durerea lombară (lombalgia) afectează din ce în ce mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, atât femei, cât şi bărbaţi. Este cauzată, de cele mai multe ori, de nerespectarea poziţiei normale, de lipsa exerciţiului fizic, care duce la slăbirea musculaturii, de sedentarism, de surplusul de kilograme, dar şi de moştenirea genetică, în unele cazuri.

Femeile însărcinate pot avea dureri de spate, cauzate de modificarea poziţiei coloanei vertebrale, nevoită să se adapteze creşterii în volum a abdomenului, cu presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale.

„Pentru a se putea adapta noilor condiţii, organismul secretă un hormon numit relaxină, care face posibilă lărgirea bazinului, pentru a putea permite dezvoltarea copilului. Toate aceste modificări pot face ca durerile de spate să persiste şi după naştere, chiar şi până la 9 luni, timp în care nivelul relaxinei revine la normal. În plus, după naştere, tânăra mamă adoptă poziţia de alăptare, ridică mereu copilul şi se apleacă peste pătuţ sau cadă, toate acestea favorizând durerile de spate”, potrivit dr. Iulia Belc, medic primar recupe-rare medicală, medicină fizică şi balneologie.

Copiii şi adolescenţii riscă, de asemenea, o astfel de suferinţă. O scolioză instalată în copilărie, cu accentuare în perioada pubertăţii, poate produce dureri. Poziţia incorectă în bancă, la calculator sau statul cu laptopul în pat, lipsa sportului sunt cauze frecvente.

Adolescenţii care înregistrează o creştere bruscă, fără a avea un autocontrol asupra poziţiei vertebrale, pot dezvolta modificări de statică vertebrală, cifoze sau scolioze. Există şi alte cauze ale lombalgiei, precum tumorile, metastazele vertebrale, infecţiile, traumatismele, fracturile ori tasările vertebrale din cadrul osteoporozei.

„Durerea lombară poate avea cauze diferite: vertebrală, discală, musculo-ligamentară. După unele statistici, 85-90% dintre cazuri sunt provocate de afectarea discului intervertebral, aşa numita discopatie lombară, cu grade diferite de evoluţie şi gravitate, hernia de disc ridicând cele mai multe probleme. O altă cauză frecvent întâlnită la persoanele în vârstă este spondiloza. La cei tineri predomină cauzele musculo-ligamentare”, subliniază dr. Iulia Belc.

Care este tratamentul durerii lombare

Cel mai bun „tratament” pentru lombalgie este prevenţia. Corectarea poziţiei în timpul mersului şi scrisului, repausul şi exerciţiile fizice executate corect sunt extrem de importante pentru menţinerea sănătăţii coloanei vertebrale, mai ales a copiilor. Sportul şi exerciţiile fizice menţin tonusul muscular, silueta şi mobilitatea.

În cazul copiilor şi al adolescenţilor, părinţii trebuie să sesizeze orice modificare a poziţiei coloanei vertebrale şi să se prezinte la medic pentru o evaluare profesionistă.

„Pe lângă o medicaţie corect aplicată, ţinând cont de vârstă, boli asociate şi gravitate, fizioterapia este abordarea cu cea mai mare eficacitate. Un program terapeutic şi de recuperare are drept scop ameliorarea durerilor, mobilităţii, supleţei articulare, corectarea viciilor de poziţie, tonifierea musculaturii slăbite şi prevenirea recurenţelor, apariţia unui nou puseu. Aceste obiective se pot realiza cu echipamente specifice, cu profesionalism, aptitudini şi tehnici bine stăpânite, de către o echipă de terapeuţi şi, în egală măsură, cu multă răbdare, perseverenţă şi tenacitate din partea pacientului, care va trebui să îşi reconsidere anumite posturi, gesturi şi mişcări pentru a aduce presiuni cât mai mici asupra zonelor vertebrale vulnerabile”, a mai explicat specialistul.

Este esenţială prezentarea la medic la primele semne de disconfort apărute la nivelul coloanei vertebrale, pentru stabilirea unui diagnostic precoce, corect şi a unui tratament adecvat, individualizat, spre binele şi confortul fizic şi psihic al pacienţilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii