05 August 2022
271 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane experimentează criza vârstei de mijloc, care poate avea grave repercusiuni asupra unei familii sau poate cauza depresie. Ce este criza vârstei de mijloc? Femeile se apropie de menopauză după 40 de ani, moment în care încep să treacă prin tot felul de schimbări fizice şi psihice. Aceasta este o etapă în care nu sunt nici tinere, nici bătrâne, dar ideea de a îmbătrâni le sperie. În ceea ce-i privește pe bărbaţi, în cazul lor, după 40 de ani încep să apară firele de păr albe, ceea ce provoacă anxietate şi griji. Ambele sexe încep să-şi evalueze toate realizările sau proiectele care sunt în desfăşurare. Specialiștii sunt de părere că, mai degrabă, este vorba de o problemă evolutivă asociată înaintării în vârstă şi schimbărilor biologice.

Astfel, conflictele de identitate, familia, căsnicia şi crizele de la locul de muncă constituie probleme frecvente. De fapt, vârsta de mijloc este o etapă în care oamenii reflectă şi iau decizii care le-ar putea schimba ritmul de viaţă.

Ca urmare, persoanele care au reuşit să-şi atingă obiectivele vor trece mai uşor prin criza vârstei de mijloc, dar cele care sunt sclave ale rutinelor, care sunt măcinate de nesiguranţă sau care nu au obiective clare riscă să fie afectate de depresie.

Şi persoanele care întâmpină conflicte pe plan amoros prezintă acest risc. Deseori, persoanele care trec prin criza vârstei de mijloc ascultă muzică la maxim, merg în cluburi sau încearcă sporturi extreme de care mai înainte nu erau atrase. Achiziţionarea celor mai noi dispozitive electronice şi adoptarea unor stiluri vestimentare extreme sunt frecvente în rândul celor care trec prin criza vârstei de mijloc. Între timp, bărbaţii îşi pot pierde interesul faţă de familiile lor, îşi cumpără maşini noi, se plimbă fără rost, încep să consume mai multe băuturi alcoolice, astfel încât să aibă parte de momente temporare de fericire.

Taguri articol: sfatul medicului criză depresie anxietate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU