Societatea Română de Dermatologie (SRD) organizează, astăzi, cea de-a şaptea ediţie a Zilei Europene pentru depistarea melanomului. Cu această ocazie, medici dermatologi din mai multe oraşe din ţară, printre care şi Constanţa, efectuează testări gratuite pentru a identifica persoanele care suferă de cancer de piele.
În ultimii 30 de ani, îmbolnăvirile de cancer de piele s-au înmulţit de patru ori, iar principalele cauze sunt stresul, alimentaţia, radiaţiile solare sau imunitatea scăzută, susţin specialiştii.
Potrivit statisticilor, la nivel mondial, în fiecare an apar în jur de 150 de mii de melanoame, iar 40.000 de persoane mor în urma acestei afecţiuni. Acesta este şi motivul pentru care medicii dermatologi ne sfătuiesc să nu ignorăm modificările pielii şi a aluniţelor de pe piele şi să mergem la o consultaţie.
Screening gratuit pentru a identifica aluniţele canceroase
Unul dintre medicii dermatologi din Constanţa înscris în campania de testări gratuite demarată de SRD este dr. Adrian Se-ver Rus. Constăn-ţenii au avut la dispoziţie o linie telefonică gratuită, unde s-au putut programa, între 7 şi 10 mai, pentru aceste consultaţii. Medicul ne-a explicat că se efectuează, fără niciun cost, screening-uri cutanate în vederea depistării de leziuni precanceroase sau cancere cutanate.
„Este un aparat care măreşte de sute de ori imaginea şi putem observa cu uşurinţă care zone sunt primejdioase şi care nu. Dacă descoperim zone cu probleme, le explicăm pacienţilor că ar fi bine să le extragă, pentru a scăpa de riscurile cancerului de piele”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Adrian Sever Rus.Semnele de avertizare ale melanomului
Cancerul de piele se poate dezvolta oriunde, atât pe pielea normală, cât şi în interiorul unei aluniţe deja prezentă care ar putea deveni canceroasă. De cele mai multe ori, melanomul apare pe trunchi, gât sau cap, iar la femei, acest tip de cancer îşi face apariţia în special pe partea inferioară a picioarelor.
„Unul dintre cele mai importante simptome ale melanomului este numărul accentuat de pete pigmentate, adică aluniţe, de pe piele. În momentul în care intervine orice fel de schimbare la aluniţele de pe corp, cum ar fi modificarea dimensiunii, a culorii sau a marginii, cel mai bine ar fi să semnalaţi acest lucru la medicul dermatolog. O aluniţă cu potenţial canceros ar mai putea să aibă culoarea în degrade, să aibă o roşeaţă în jurul ei sau să prezinte mâncărimi şi usturimi”, am aflat de la dr. Rus.
Dermatologii subliniază importanţa cremelor de protecţie
Medicii atrag atenţia persoanelor care stau o perioadă îndelungată de timp în aer liber, să utilizeze cremele de protecţie. De exemplu, aceste produse sunt absolut necesare celor care lucrează în construcţii sau în agricultură şi sunt expuşi în permanenţă radiaţiilor solare. În plus, dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, spunea, la începutul acestei luni, că va face o propunere autorităţilor din domeniu pentru a include aceste creme pe listele de compensare, măcar pentru cei care lucrează în astfel de sectoare.
„Recomandăm pacienţilor creme, loţiuni de corp, geluri şi alte produse care conţin substanţe ce protejează pielea de razele nocive ale soarelui”, a menţionat şi dr. Adrian Sever Rus.