A venit toamna, iar de acum înainte ne aşteaptă o vreme din ce în ce mai rece şi asezonată, din plin, cu afecţiuni respiratorii de toate tipurile, dar mai ales viroze. Tocmai de aceea, specialiştii Spitalului „Isis” dau o serie de sfaturi viitoarelor mămici, pentru a preveni apariţia neplăcerilor produse de către bolile de sezon.
„Cunoaşteţi faptul că cel mai periculos este să contactaţi infecţiile virale în primele luni de sarcină, când încă nu s-au finalizat procesele placentaţiei. În această perioadă este important să evitaţi locurile aglomerate, să mergeţi la plimbare cât mai des, să oferiţi organismului vitamine, să umeziţi mucoasa nazală cu infuzii saline şi să o lubrifiaţi cu unguent oxolinic. Totodată, o alimentaţie echilibrată, somnul odihnitor, mişcarea şi o monitorizare medicală atentă, sunt factorii care vă vor ajuta să aveţi o sarcină uşoară şi o dezvoltare corespunzătoare a bebeluşului”, au precizat aceştia.
În general, medicii sunt de părere că răceala la gravide este o afecţiune care, de cele mai multe ori, nu ridică probleme majore şi nu pune în pericol nici mama, nici copilul. Totuşi, femeile trebuie să fie în gardă tot timpul, pentru că orice viroză netratată poate aduce cu sine o serie de neplăceri. În primul rând, pentru că simptomele nu pot fi ameliorate cu medicamente decât în mod excepţional, pe de altă parte, pentru că mama se teme ca virusul să nu îi facă rău micuţului.
Acesta este şi motivul pentru care este important ca în momentul în care simţiţi că situaţia se înrăutăţeşte să vă adresaţi imediat medicului, pentru a nu risca o mulţime de complicaţii ce ar putea afecta copilul sau, mai rău, ar putea duce la naştere prematură.
Mămicile nu trebuie să uite nici că, pe parcursul celor nouă luni de sarcină, sistemul imunitar este mai slăbit decât în mod normal, aşa că veţi putea răci mult mai uşor.
Drept urmare, cel mai bun mod de a preveni răceala în sarcină este să staţi departe de persoanele bolnave, să evitaţi zonele aglomerate şi să vă spălaţi mâinile cât mai des. De asemenea, evitaţi să staţi alături de copii care merg la grădiniţă sau şcoală, mai ales în perioadele cu risc ridicat de viroze şi gripe.
Dacă propriul dumneavoastră copil frecventează grădiniţa sau şcoala, asiguraţi-vă că respectă normele de igienă şi, în măsura în care este posibil, ţineţi-l acasă în perioadele cu epidemii sau când ştiţi că are colegi bolnavi.
În plus, pentru a ajuta organismul să facă faţă bolilor în perioada sarcinii, pregătiţi-l din timp, consumând alimente care întăresc sistemul imunitar: usturoi, ceapă, hrean, lămâie şi multe fructe, preferabil de sezon.