În practica de zi cu zi a multor specialităţi medicale, precum medicină de familie, medicină internă, cardiologie, nefrologie etc., întâlnim deseori pacienţi ce folosesc câte trei, patru medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, dar la care valorile se menţin în continuare deasupra valorilor ţintă, în acest caz putându-se vorbi de hipertensiune rezistentă la tratament.
În judecata clinică a unui astfel de pacient, trebuie făcute câteva precizări importante. Prima întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm este aceea dacă tensiunea arterială este corect măsurată, manşeta aparatului atent poziţionată şi pacientul în poziţie şezândă, relaxat şi la distanţă de un efort fizic, deoarece nu vom determina tensiunea arterială după ce un om a urcat patru etaje.
În mod normal, valoarea tensiunii arteriale creşte la efort şi scade la repaus sau în condiţii de încordare psihică şi stres. În această situaţie, creşterea tensiunii este determinată de secreţia de hormoni de stres în exces, pentru scurtă durată. A doua consideraţie ar fi dacă pacientul respectă schema terapeutică, aşa cum a recomandat medicul şi, mai ales, a explicat şi scris într-un act medical. De multe ori, din grabă, pacienţii nu primesc suficiente explicaţii asupra dozelor şi momentelor din zi când să se administreze medicaţia.
A treia consideraţie care trebuie pusă în discuţie vizează dacă pacientul respectă indicaţia de a reduce consumul de sare din alimentaţie. Nu este recomandată restricţia totală de sare, nici nu este posibil aşa ceva, ar fi un adevărat chin o dietă strict desodată. Pacienţii trebuie îndrumaţi să scoată din alimentaţie brânza telemea, produsele conservate, murăturile şi alte alimente la care sarea se foloseşte pentru preparare.
Cauze frecvente ale creşterii tensiunii arteriale
A patra problemă care se pune este dacă nu cumva pacientul consumă, în mod obişnuit, antiinflamatorii nesteroidiene sau steroidiene, precum Indometacin, Diclofenac, Ketonal, Ketoprofen, Prednison. Toate aceste medicamente cresc valorile tensiunii arteriale ca efect advers.
De asemenea, anticoncepţionalele pot avea ca efect creşteri ale valorilor tensiunii arteriale. Folosirea unor suplimente alimentare a căror compoziţie este insuficient cunoscută poate explica, uneori, valorile greu de controlat. O entitate specială o reprezintăapneea în somn, cu alte cuvinte oprirea respiraţiei în timpul somnului, întâlnită la pacienţiiobezi, aceasta fiind o altă cauză a creşterii valorilor tensiunii arteriale.
Tot în cadrul valorilor crescute ale tensiunii arteriale, trebuie eliminate cauze de hipertensiune secundară, ştiut fiind că există o seamă întreagă de boli ce determină creşteri ale tensiunii arteriale.
Dincolo de aspectul teoretic, vine aspectul practic
Un palier foarte important este componenta „fără pastile” din tratament. Aş pune aici încrederea pacientului în doctor, explicarea pe larg a riscurilor netratării hipertensiunii arteriale, renunţarea la fumat, scăderea în greutate prin reducerea consumului de pâine, dulciuri, grăsimi, creşterea activităţii fizice, monitorizarea proprie sau prin Holter şi dialogul cu medicul.
Importante sunt şi efectele adverse ale medicaţiei, acestea, de multe ori, ducând la abandonarea tratamentului şi creşterea riscului de accident vascular, infarct, tulburări de ritm.
Obligatoriu, din schema de tratament va trebui sa fie prescris un diuretic, celelalte medicamente vor trebui folosite la dozele maxim admise şi, foarte important, pentru creşterea complianţei la tratament, utilizarea combinaţiilor fixe de două-trei medicamente poate duce la controlul optim al valorilor tensionale, la creşterea speranţei de viaţă şi la evitarea spitalizărilor.
Dr. Florian STOIAN,
Medic primar medicină internă,
Specialist cardiologie