11 Ianuarie 2016
3920 accesări
1 comentariu

Aveţi pietre la rinichi şi vă este teamă că veţi ajunge la „cuţit“? Medicina a evoluat, iar în prezent, rar se mai recomandă operaţia în cazul calculilor renali. Dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog, a explicat prin ce soluţii, neinvazive, puteţi scăpa de supărătoarele pietre la rinichi.

Tratamentul litiazei renale, a calculilor renali, este stabilit în funcţie de mărimea şi tipul calculilor (calculi cu oxalat de calciu, acid uric, micşti, fosfa tamoniaco-magnezian etc). Dar soluţiile, în prezent, sunt din ce în ce mai puţin invazive. Adică, nu presupun o intervenţie chirurgicală, care-i sperie pe bolnavi.

„Calculii mai mici de patru mm sunt eliminaţi în procent de peste 90% fără niciun fel de intervenţie, doar cu ajutorul medicaţiei şi a creşterii consumului zilnic de lichide. În cazul în care calculii au dimensiuni mari şi nu sunt eliminaţi spontan în decurs de 30 de zile, se recomandă diverse pro-ceduri, care pot distruge pietrele sau le pot extrage. Foarte rar însă maieste recomandată chirurgia deschisă, din cauza spitalizării prelungite şi a timpului îndelungat necesar pentru recuperare”, a afirmat dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000.

Intervenţiile endoscopice, mai indicate decât operaţia

„În schimb, există numeroase alte tratamente endoscopice care ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, cumar fi: ureteroscopia, nefrolitotomia percutantă, litrotriţia extracorporeală etc. Nefrolitotomia percutantă se realizează prin introducerea în rinichi, prin spate, a unui instrument numit nefroscop, cu care se sparge şi se extrage piatra. Fără niciun fel de incizie, calculii se pot scoate cu ajutorul ureteroscopiei: piatra este extrasă prin uretră cu un aparat numit ureteroscop. Mult mai populară decât intervenţia cu bisturiul a devenit în ultima vreme şi litotripsia extra-corporeală (ESWL). Cu ajutorul acestei proceduri, piatra poate fi spartă folosind un fascicul cu unde de şoc generat de un aparat care se află în contact cu pielea. Litotriţia nu afectează ţesuturile din jurul calcu-ului, nu necesită internare şi nici recu-perare îndelungată, iar pietrele sunt eliminate apoi spontan prin urină. Pacientul scapă de operaţie!”, a exemplificat medicul specialist.

„În prezent, peste 85% dintre pacienţii cu litiază reno-ureterală pot scăpa de pietre fără operaţie, având indicaţie de rezolvare prin litotripsie extracorporeală (ESWL).10% din pacienţi necesită intervenţii endo-urologice (nefrotomie percutanată, ureteroscopie antero- şi retrogradă) şi doar 1-2% necesită operaţii chirurgicale clasice.Perfecţionarea continuă a echipa-mentelor de ESWL precum şi a instru-mentarului endoscopic au răsturnat complet indicaţiile de tratament ale litiazei reno-ureterale. La aceasta se adaugă valul de presiune al pacienţilor ce solicită noile metode de tratament datorită suferinţei clinice reduse (dispare plaga operatorie) şi a reintegrării rapide socio-familiale (tratament ambulator sau în condiţii de spitalizare minimă)”, a mai precizat specialistul.

Pentru consultaţii şi tratament de specialitate, puteţi contacta Centrul medical MEDSTAR 2000, la telefon 0241/638251, singurul spital privat cu secţie de Medicală şi paturi de Nefrologie. Pacienţii trebuie să aibă asupra lor biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist către specialitatea nefrologie, cardul de sănătate şi buletinul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

10 februarie 2016
raluca darie
precizare

Si la spitalul Ponderas se trateaza litiaza renala cu o procedura chirurgicala minim invaziva. Necesita doar o zi de spitalizare si se face cu anestezie generala.