Laringita este cel mai des cauzată de o infecţie virală care inflamează mucoasa laringelui. Este o afecţiune extrem de periculoasă, deoarece formele severe se asociază cu insuficienţa respiratorie, iar copilul se poate sufoca.
Simptomele laringitei sunt: vocea răguşită, tusea uscată, foarte sonoră, respiraţia dificilă, însoţită de un zgomot numit stridor. La toate acestea, se poate adăuga febra. De multe ori, debutul este brusc, nocturn. În formele virale, evoluţia este, de cele mai multe ori, favorabilă, dar pot exista forme severe, mai ales la copiii mici.
„Când stridorul se aude doar la plâns şi la tuse, nu şi în repaus, copilul trebuie supravegheat, trebuie asigurat un aport crescut de lichide şi o atmosferă umedă şi caldă. Dacă apare şi în repaus, copilul trebuie evaluat de către un medic, cât mai rapid. Doar în urma consultului se poate stabili oportunitatea internării sau continuării tratamentului în regim ambulatoriu. Dacă există semne de suprainfecţie, se administrează şi antibiotic”, declară dr. Oana Barbu, specialist pediatru.