Sarcina şi obezitatea sunt doi factori principali care determină apariţia varicelor la femei, spun medicii. Se pare că femeile care nu au dat naştere la copii şi şi-au îngrijit silueta fac mai rar varice.
Există o serie întreagă de simptome care însoţesc varicele. Chiar dacă aceste simptome nu sunt extrem de deranjante, este de dorit să ne prezentăm la medic, dat fiind că stadiile incipiente ale bolii varicoase pot beneficia de tratamente mai puţin agresive, ambulatorii.
„În cele mai multe cazuri, îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecţiune numită insuficienţă venoasă. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenţei peretelui venos şi funcţionării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitaţiei, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se măreşte, determinând creşterea în volum a venelor superficiale ale piciorului, ceea ce face ca, în timp, acestea să devină mai lungi, proeminente, îngroşate şi dureroase.
Tratamentul presupune şi rezolvarea problemelor legate de aspectul inestetic al acestor vene dilatate. Intră în discuţie inclusiv aşa numitele «vase sparte» sau venectazii, care se pot trata cu uşurinţă prin scleroterapie sau metoda laserterapiei.
Nu este deloc de ignorat faptul că boala varicoasă este o afecţiune evolutivă, cu potenţial invalidant. Acest lucru impune o diagnosticare riguroasă a stadiului bolii, pentru a alege metoda optimă de tratament, în conformitate cu dorinţa pacientului”, explică Aura Manole, manager On Clinic Constanţa.